INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

matematika

érettségi

feladatsor

gyakorlat

vizsga

oktatás

iskola

diák

Diákok várják a feladatlapok kiosztását a középszintű matematika írásbeli érettségi vizsgán a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen összesen mintegy 110700-an adnak számot tudásukról.

Matematika érettségi: ezeket a feladatokat érdemes még begyakorolni

InfoRádió

Az elmúlt évek trendjei és statisztikái alapján viszonylag jól felmérhető, hogy milyen feladatok várhatóak az idei matematika érettségin – így látja Mosóczi András egyetemi óraadó, a Mateking.hu alapítója. A matematika tanulást segítő honlapon sorrendbe is állították nehézségi fok szerint az idei lehetséges feladatsorokat.

Az egyik olyan trend, amely évek óta fölfedezhető, hogy előtérbe kerültek a függvényekkel kapcsolatos feladatok – mondta az InfoRádiónak Mosóczi András, aki szerint nem is elsősorban a függvények ábrázolása, ami fontos szerepet kapott, hanem a működésüknek a megértése.

A szakember arra is kitért, hogy a Mateking.hu oldalon készült egy statisztika, amely keretében valamennyi témakört megvizsgálták, amely az elmúlt tíz évben, középszintű matematika érettségin előfordult. Ennek alapján pedig felállítottak egy rangsort, átlagolva a különböző feladattípusokra adott pontszámokat. Természetesen bizonyos feladatfajták igen sok pontot érnek, míg vannak olyanok, amik, bár elő szoktak fordulni évről évre, nem olyan számottevő a jelentőségük.

Mint kiderül – tette hozzá a szakember –

az „értékes feladatok” listája, illetve a diákok által kedvelt feladatok rangsora nem minden esetben fedi egymást.

A legtöbb pontot érő témakör a valószínűségszámítás, ami átlagosan minden középszintű érettségiben 13,4 pontot ér, ami igen soknak tekinthető, miután 100 pont a maximum. A második helyen 10,4 ponttal a számtani és mértani sorozatok témaköre áll. Ez a téma viszonylag mechanikusnak mondható, és a diákok is úgymond kedvelik, miután jól begyakorolható – vélekedett. A harmadik helyen pedig holtversenyben a térgeometria és a statisztika következik.

Mosóczi András azt tanácsolja, hogy a matematika érettségiig még hátralévő kevés időben érdemesebb azokra a típusfeladatokra koncentrálnia a diákoknak, amelyek évről évre egészen biztosan szerepelni szoktak – ezek húszas toplistája a már említett Mateking.hu oldalon megtalálható.

Az első négy-öt, legtöbb pontot érőt mindenképp ajánlatos begyakorolni

– tette hozzá –, mert ezek garantáltan elő szoktak fordulni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Matematika érettségi: ezeket a feladatokat érdemes még begyakorolni
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018