eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: aki lázasan megy érettségizni, levizsgázhat

De azt, hogy valaki betegen induljon útnak hétfő reggel, senkinek nem ajánlják. A vizsga napjáig vissza lehet lépni. A legfrissebb információk.

Magyarországon immár 2727 a koronavírus-fertőzöttek száma (a napi növekmény 78), 9-cel, 300-ra nőtt a halottszám, de 536-an már megszabadultak a fertőzéstől. Az aktív esetszám tehát 1891, ami szintén még növekvő tendenciát mutat. E számok ismeretében állt ismét a nyilvánosság elé az operatív törzs, szerdán is.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő bejelentette, 167 millió kattintás van eddig a Koronavírus.gov.hu portálon, megköszönte az olvasóknak, hogy onnan tájékozódnak.

A tájékoztatót Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár bejelentése nyitotta: nem tolják az érettségit.

A biztonsági intézkedésekről elmondta: nem lesz központi lázmérés, hiszen aki beteg, azt már kérték, hogy betegen ne menjen.

Aki lázasan jelenik meg, "bevesz két Cataflamot", és 37 fok alá megy a láza.

Visszalépni egyébként az érettségi napjáig lehet.

Az érettségi napjain sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, a csoportosulásokat az iskoláknál rendőrök akadályozzák meg. Az intézményeknek maszkok és kesztyűk állnak rendelkezésükre. "Jelenleg a kormányhivatalokban vannak az eszközök, a fenntartók megkapták már az értesítést, hogy mikor vehetik át csütörtökön" - mondta.

A belépést több ajtón kell elvégezni, nyitott ablakoknál folyik majd a vizsgázás.

Legalább másfél méter lesz a vizsgázók között, egy teremben tízen ülhetnek majd.

A dolgozatpapírokat majd egy napig pihentetik, hogy azon se terjedjen a vírus.

Néhány statisztikai érdekesség: összesen 12 millió lapot használnak a vizsgákhoz, 26 teherautó viszi a csaknem 190 járási hivatalhoz. A legidősebb érettségiző 65 éven felüli.

Ünneplőruha nem lesz kötelező a vizsgákon

- mondta még Maruzsa Zoltán.

Akik külföldön vannak, az ő esetükben a magyar határőrizeti szervek mentesítést adnak a 14 napos karantén alól, ha érettségizni jönnek haza. A szlovák kormány már bejelentést tett erről, Szerbia pedig csütörtökön foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetését követően a tájékoztatón elmondta még 22-en vannak a 60 éven aluli elhunytak száma, 25 kórházban ápolnak koronavírusos beteget. A kezeltek közül 675 budapesti (ez kétharmados aránynál magasabb).

Zajlik az idősotthonok ellenőrzése (járványügyi szakemberek), fertőtlenítése (katonák), a jövő héten lesznek erről pontosabb eredmények, és intézkedésekről is számot adnak. 300 intézményben fejeződtek be eddig a fertőtlenítési munkálatok.

"Ma 27 intézményt tartunk nyilván, amelyben megjelent a vírus" - közölte a tisztifőorvos, hozzátéve, szép számmal vannak olyan intézmények, ahol csak egy fertőzöttet tartanak nyilván, remélik, hogy itt a továbbterjedést elkülönítéssel meg tudják akadályozni.

Bejelentette, már

nemcsak gyógyszerek, hanem gyógyászati segédeszközök is feliratható e-receptre.

Hírt kapott arról, hogy vannak úgynevezett online ballagások, az efféle ötletességért Müller Cecília nagyon hálás. Kérte az érettségizőktől, hogy tartsák be a biztonságos távolságtartás szabályait, akkor is, ha már régen találkoztak az osztálytársak, és "nagyon erős a késztetés". Aki az érettségi vizsga alatt mosdóra kényszerülne, langyos, fertőtéenítős vízzel mosson kezet, a vizsga helyszínén pedig

mindenkinek minden tárgya egyéni legyen - még a csokoládé is.

Lehetőség lesz a maszkviselésre, maszkot biztosítanak is a vizsgákon. Sikeres, feszültségmentes vizsgát kívánt mindenkinek.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa a tájékoztatón elmondta, 24 óra alatt 696 hatósági házi karantént rendeltel el, így 10 071 házi karantén van érvényben.

56 gyanúsítottat hallgattak ki eddig büntetőeljárás során a járványhelyzettel kapcsolatban.

A határakon Röszkén és Csanádpalotán vannak problémák.

Kérdések

- Mi a véleményük a budapesti csökkentendő sebességről?

- Nincs hatáskörünk.

- A lazítások miatt lesz-e fertőzöttszám-növekedés, akár annyira is, hogy újabb szigorítások kellenek?

- Bármi elképzelhető. Közel egy hete nem nő a napi fertőződések száma. A lehetséges növekedés mentén örülünk annak, hogy elkezdődik az átfertőzöttségi vizsgálat. Fontos, hogy csak az enyhítés mértékében szabaduljunk fel.

- Hány fertőzött van idősotthonokban?

- A pozitív dolgozók száma 87 fő, 628 pozitív gondozottat tartunk számon. 317-en vannak kórházban, 66 fő hunyt el, 24-en meggyógyultak. Ez a helyzet. A fővárosban 1345 főt gondoznak 6 otthonban, közülük 360 pozitív gondozott van, 49-en hunytak el.

- Mi a hirtelen zalai emelkedés oka?

- Ha az első vagy a második esetet nem sikerül hirtelen diagnosztizálni, akkor van ilyen. Ez zárt közösségben való vírusjelenlétre utal, vagy otthon, vagy kórházi osztály.

- A tatabányai kórházzal kapcsolatos zárlatról: hová fordulhatnak most a betegek?

- Hirtelen emelkedett a fertőzöttszám, sok fertőzöttet ápolnak, kezelnek, gyógyítanak. Ilyenkor az a szokványos gyakorlat, hogy kiemeljük a betegeket az ellátásból. Ezeket a döntéseket mindig nyilvánosságra hozzuk.

- Tervezik-e a PCR-tesztek számának drasztikus emelését?

- Igen, a négy egyetem kétféle vizsgálattal végzi az átfertőzöttségi vizsgálatot, ez indul most. A vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló teszt az egyik, az ellenanyagvizsgálat a másik. A személyeket a KSH segítségével választjuk ki. Az NNK szűrőbuszait használjuk erre a tevékenységeit, ezek mostanában nincsenek munkában.

- Mit gondol a WHO elvárásairól?

- Semmi baj velük.

- A mezőszilasi idősothonban van-e orvos?

- Volt és van is, egy nagyon lelkiismeretes kolléga. Az első perctől együttműködött a hatóságokkal. Még a hétvégén is dolgozott, hogy hatékonyan intézkedjenek. Próbálta izolálni a fertőzötteket, egy külön épületük van a három épületes komplexumban. Akik a fertőzöttekkel dolgoznak, azok csak ott teljesítenek szolgálatot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×