eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Május 3-a után új védekezési rendszer kezdődik - a nap hírei

Május 3-ig biztosan maradnak Magyarországon a korlátozó intézkedések és azután a tervek szerint megkezdődhet a gazdaság újraindítása. Egy évvel elhalasztották a budapesti Eucharisztikus Kongresszust. Pénzügyi alap létrehozását sürgették az uniós tagállamok vezetői a koronavírus okozta válság ügyében tartott videokonferencián. A nap legfontosabb hírei április 23-án.

Május 3-ig biztosan maradnak a korlátozó intézkedések - közölte kormányzati tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.Gulyás Gergely azt mondta: május 3-a után új védekezési rendszer kezdődik, amelyben kiemelten figyelnek az idősekre, de már megkezdődhet a gazdaság újraindítása. A tárcavezető elmondta: másfél hónap elég volt arra, hogy az egészségügy felkészüljön a koronavírus-járványban a tömeges megbetegedésekre. A Miniszterelnökséget vezető miniszter A magyar egészségügy- és kórházfinanszírozás átgondolását is szükségesnek nevezte. Gulyás Gergely kormányzati tájékoztatóján közölte: át kell tekinteni azt a gyakorlatot, amely arra ösztönöz, hogy a betegek több ideig maradjanak bent a kórházban. Hozzátette: ebbe be kell vonni az orvosszakmai szervezeteket is.

Újabb 14, többségében idős beteg hunyt el a koronavírus fertőzés következtében, ezzel 239-re nőtt a halálos áldozatok száma - mondta el az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.Müller Cecília hozzátette: a kórokozót már 2.284 embernél mutatták ki, ugyanakkor 390-en meggyógyultak. 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 61-en vannak lélegeztetőgépen. Szólt arról is, hogy tart az idősotthonok átvizsgálása és fertőtlenítése.

Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket - jelentette be a pénzügyminiszter.Varga Mihály szerint az eredményes tranzakció megerősíti, hogy a befektetők továbbra is bíznak Magyarországban, és a magyar gazdaság újraindításában. Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt megnövekedett finanszírozási igény fedezete biztosított.

Szélesebb körben tették elérhetővé a bértámogatási programot, egyes részeit pedig egyértelműsítették a rendelet legutóbbi módosításával - mondta az innovációs minisztérium parlamenti államtitkára. Schanda Tamás az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kieső munkaidő ezentúl 15-75 százalék között is lehet, illetve kétórás foglalkoztatás esetén is jár a bértámogatás. Szólt arról is, hogy május elejétől-közepétől tehetők Magyarországon online nyelvvizsgák, amelyek teljes értékű vizsgák lesznek. Az ehhez szükséges jogszabályi háttér már megszületett, a technikai fejlesztés is maximum napok, hetek kérdése.

A következő napokban több ezer koronavírus tesztet végez el a budapesti cégeknél és intézményekben a Fővárosi Önkormányzat. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette: aláírta a szerződést több mint 20 ezer teszt beszerzéséről. A teszteket elsőként a szociális, és idősotthonokban dolgozókon és a gondozottakon végzik el.

Újra megnyílt három határátkelő a magyar-szerb határon az ingázók számára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Horgoson bejelentette: a két ország állampolgárai ismét használhatják a röszkei, a tompai és a hercegszántói átkelőt munkavállalási és mezőgazdasági munkálatok elvégzése céljából a határsáv 50 kilométeres körzetében.

Jövő szeptemberben tartják meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust - közölte az esztergom-budapesti érsek.Erdő Péter azt követően beszélt erről az InfoRádióban, hogy a Vatikán egy évvel elhalasztotta a szeptemberre tervezett budapesti eseményt. A bíboros hangsúlyozta: Ferenc pápa döntését a nemzetközi járványhelyzet tanulmányozása után körültekintő mérlegelés előzte meg. Hozzátette: a Szentszék a következő két-három év nemzetközi eseményeit is elhalasztotta.

Pénzügyi alap létrehozását sürgették az uniós tagállamok vezetői a koronavírus okozta válság ügyében tartott videokonferencián. Az esemény után az Európai Tanács elnöke Brüsszelben azt közölte: a tagországok vezetői azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő költségvetési olyan javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a koronavírus-válság sújtotta gazdaság fellendítésére. Angela Merkel német kancellár azt mondta: júniusban kezdődhet a járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló első, 540 milliárd eurós uniós csomag végrehajtása. A második szakaszában egy gazdasági helyreállítási, újjáépítési alapra lesz szükség.

Csaknem 3 ezer milliárd dollárral lesz szegényebb a világ az idén az új koronavírus okozta globális járvány miatt - áll a Fitch Ratings előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő a tanulmányban közölte: modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék 3,9 százalékkal zuhan idén. A Fitch szerint ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa. A cég hangsúlyozza: előrejelzése azt jelenti, hogy a világgazdaság teljesítménye 2020-ban kétszer nagyobb mértékben esik vissza, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×