eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BvOP

Komoly előrelépés jön szájmaszk-ügyben

Több százezer szájmaszkot vásárol Magyarország Kínától - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Első körben az orvosok kapják meg ezeket az eszközöket, a veszélyeztetettség alapján az operatív törzs dönt a sorrendről. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig a háziorvosok szájmaszk-ellátottságáról beszélt.

"Harcolunk érte, de még nem érkezett meg az a 120 ezer maszk, amit Hamburgból várunk" - mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely. Ha megérkezik, tájékoztatják a közvéleményt. A miniszter beszámolója szerint prioritást élvez, hogy biztosítsák az egészségügyi dolgozók számára a maszkokat.

Szinte szabad rablás van Kínában

Hangsúlyozta: mindent megtesz Magyarország azért, hogy újabb sebészeti maszkokat és úgynevezett félálarcokat is beszerezzen.

"Jó esély van arra, hogy néhány napon belül a jelenlegi 200 ezret meghaladó készlet érkezzen Kínából"

- jelentette ki a miniszter. Pontos számot nem közölt, csak hangsúlyozta, hogy a jelenlegi készletet meghaladó mennyiségről van szó. Úgy fogalmazott, hogy "itt a szabadkereskedelem a szabad rabláshoz áll közel". Minden európai állam különböző megbízottjai elsősorban Kínában - ahol úgy tűnik, hogy vannak szabadon megvehető maszkok és egyéb egészségügyi védőfelszerelések - jelen vannak és ott próbálnak különböző ügyleteket kötni.

"Mi is ott vagyunk, elég erős képviselettel, tehát jó esélyünk van arra, hogy ezt mi hozzuk el, és bár a szállítás sem egyszerű, de úgy tűnik megoldottuk - mondta a miniszter. Hozzátette, ha megérkezik, akkor az operatív törzs ad erről számszerű tájékoztatást.

Az orvosok által igényelt FFP3-as maszkokból áll a legkevesebb rendelkezésre

a miniszter szerint.

"Az operatív törzs kézbesítette e maszkokat, ez a második küldemény, előtte kaptak sebészeti maszkot, ezek jelentős részét egyébként nem vették föl jó ideig. Most az utóbbi hetekben, napokban a számok már jobbak" - fogalmazott a tárcavezető. Közölte azt is, hogy ebben az ügyben az operatív törzs feladata, hogy a pontos számokat megossza a nyilvánossággal.

Az operatív törzsnek a kormány azt a feladatot adta, hogy teremtsen rendet maszk ügyben,

vagyis hozzon világos szabályokat arról, kik az első számú, második számú, harmadik számú kedvezményezettek és ennek megfelelően biztosítsa részükre az FFP3, FFP2 arcmaszkokat, félarcokat és a sebészeti maszkokat. Lényegében azt kell eldönteni, hogy a rendelkezésre álló készletekből veszélyeztetettségi szint szerint ki milyen arányban, milyen mennyiségben, mikor és milyen sorrendben részesülhet.

"A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik olyan egészségügyi intézményben dolgoznak, ahol vannak fertőzöttek. Valószínűleg a fogorvosok is ide sorolhatóak, utána következhetnek talán a háziorvosok, de ezt már szakmai feladat eldönteni" - mondta Gyulyás Gergely.

Szerinte a sima sebészeti maszk is 80 százalékban eredményes védekezést jelent, az FFP3-as maszk pedig 2-3 százalékot enged csak át, vagyis is sokkal nagyobb védelmet biztosít.

Legutóbb közel húszezer maszkot küldtek

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy juttattak a háziorvosoknak sebészi maszkokat, és úgy állították össze a munkarendjüket, hogy ne kelljen találkozniuk gyanús esettel. Ezeket tudják kiszűrni egy check-list segítségével.

"Egy második körben 19.344 FFP 2-es szájmaszkot biztosítottunk, ez a megyei mentőállomásokon felvehető".

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy van elegendő maszk és védőfelszerelés Magyarországon, emellett folyamatosan gyártanak is. Mint mondta, a határok lezártsága miatt sem könnyű a beszerzés, de az összes nemzetközi kapcsolatát mozgósítja a kormány a beszerzés érdekében. A kormányfő úgy fogalmazott, a cél az, hogy ha tömeges lesz a járvány, akkor mindenkinek jusson megfelelő mennyiségű eszköz, amit ha szükséges, megfelelő rendben ki is osztanak.

Beindult a varrás

Közben egyre több helyen készülnek maszkok. Naponta 30 ezer, többször használatos, fertőtleníthető maszk gyártásába fog a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami vállalat, a KÉZMŰ. A maszkok elsőként az idősellátásban dolgozóknak készülnek. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a KÉZMŰ rendelkezik az egyik legnagyobb varrókapacitással az országban.

A KÉZMŰ-nél több mint nyolcezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, akik most speciális, dupla rétegű egészségügyi anyagból készítenek maszkokat, amelyekből elsősorban az idősgondozásban résztvevő egészségügyi dolgozók kapnak majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×