eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Eperjes Károly rendező Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámája próbáján a Pesti Magyar Színházban 2018. február 6-án. A darabot február 16-án mutatják be.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Eperjes Károly: ma a civilizációt és a kultúrát is a liberalizmus uralja – hetilapszemle

A Mandiner Eperjes Károly színésszel közöl interjút, míg a HVG az okosotthonokkal kapcsolatos visszaélésekre figyelmeztet. A Figyelőben pedig arról lehet olvasni, hogy nem szükséges a szabályozás, az európai minimálbér koncepciója a piaci folyamatok révén, magától is megvalósul.

A szívre nevelni kell, az agyra okítani, e kettő együtt a tanítás – erről is beszél Eperjes Károly a Mandinernek adott interjújában. A napokban filmes életműdíjjal jutalmazott színész a kulturális szféra megosztottságáról is nyilatkozik. Azt mondja, a 80-as években a szovjet jelenlét miatt mindenki ellenzéki volt a kereszténytől a népin át az urbánusig. Azóta azonban polarizálódott a színésztársadalom és filmesek világa is.

Szerinte sokan hittek a nemzeti liberalizmusban, ám most látják csak az igazi arcát.

Ma a civilizációt és a kultúrát is a liberalizmus uralja. „Amíg liberális keresztény fiú voltam, addig engem is pátyolgattak, azóta már érzek némi mellőzést, lesajnálást, ezeket fájdalommal, alkalmasint büszkén viselem” – magyarázza. Szabó István ügynökmúltjára úgy reagál: az álljon meg az Isten előtt, aki önként és dalolva írt alá.

A HVG az okosotthonok veszélyeiről közöl cikket, a lap szerint vissza lehet élni ugyanis a távvezérléssel.

Egyre gyakoribb, hogy exférjek volt párjuk ijesztgetésére, zaklatására használják a lakások távvezérlését.

Nagy-Britanniában akadt olyan férj, aki az egykori közös lakás ajtajához tartozó kamerával kémkedett exfelesége után. Volt olyan nő, akinek a ruhájába apró GPS-követőket csempésztek, a leggyakrabban azonban a távvezérlésű fűtés vagy világítás kapcsolgatásával bosszantják az exfeleségeket. Egy angol férfi meg azért került börtönbe, mert az ilyen alkalmazások segítségével lehallgatta volt párját.

A Figyelő az egységes európai minimálbérről közöl cikket. A lapnak a Századvég Gazdaságkutató elemzője azt írta, a szabályozásnak vannak hátulütői, a piaci folyamatokba való beavatkozás miatt csökkenhet a vállalatok munkaerőkereslete. Szerintük a központi szabályozás sürgetése felesleges. A fejletlenebb tagországok felzárkózása a munkavállalói érdekképviseletek, vagy a tagállami gazdaságpolitikai törekvések révén, a piaci folyamatok eredményeként

fokozatosan magától is megvalósul az európai minimálbér koncepciója.

A Századvég úgy látja, a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat így más terültek szabályozására, például az európai versenyképesség fokozására lehetne használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×