INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

pedagógus

nemzeti alaptanterv

vita

konzultáció

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én.

A szeptemberi bevezetésre készít fel a megyei NAT-roadshow

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Március végéig minden megyében lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a Nemzeti Alaptanterv készítőivel - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a konferenciasorozatot szervező Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Szerinte egyébként szerencsésebb lett volna, ha a szakma előzetesen véleményezhette volna a tantervet.

Nem azt várjuk ettől a konzultációtól, hogy ez most közvetlenül változtathatna a dolgokon, hanem ennek az értelme az lenne, hogy tényleg valóban mindenki egy kicsit foglalkozzon alaposabban a NAT-tal - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Szavai szerint azt tartják fontosnak, hogy legyen a konferencián olyan ember, aki ott volt a NAT készítésénél, felügyelte - ez legtöbb helyen egyébként Hajnal Gabriella miniszteri biztos lesz -, lehessen tőle kérdezni, a tanárok esetleg utána szekcióüléseken beszélhessék meg a humán- vagy a reáltantárgyakkal kapcsolatos elképzeléseiket, hogy hogyan lehet felépíteni az oktatást.

"Mert amennyiben nem lesz változás, és szerintem nem nagyon lesz változás már a jogszabályon, akkor szeptemberben e szerint kell elkezdeni a munkát"

- mondta Horváth Péter. Ehhez szeretnének némi segítséget adni.

"Azt gondolom, hogy ennek a Nemzeti Alaptantervnek vannak nagyon előremutató részei, hiszen a bevezető részt ha megnézzük, akkor azok a gondolatok, amelyek ott a módszerekben, egyáltalán a tanítással kapcsolatos felfogásban megjelennek, azok felé kellene elmozdulni egyre inkább" - véli Horváth Péter. Szerinte nyilván vannak vitatható dolgok is, az egyes tantervekről azonban nem kívánt véleményt mondani a rádiónak.

Azt azonban kijelentette, hogy nem tett jót semminek sem, hogy a NAT-viták azok nagyjából 90 százalékban egyetlen tantárgyról szólnak, és azt is egészen biztosnak tartja, hogy a NAT-vitában benne van egy picit az életpályával kapcsolatos keserűsége is a pedagógus társadalomnak - akár a fizetésről, akár a munkaterhekről legyen is szó.

A Nemzeti Pedagógus Kar nem vett részt a NAT írásában, mivel azt egy szakértői csoport készítette.

A 2019. nyarának végére elkészülő anyagot véleményezhette a testület egy viszonylag szűkebb csoportja, titoktartási kötelezettség mellett, az egyes tantárgyakat is külön-külön.

Az NPK észrevételei közül úgy gondolja, hogy jó párat be is építettek a végleges verzióba, de nyilván nem mindent. Az elnök személy szerint a készítés során való véleményezést nem tartja szerencsésnek.

"De ha elkészül egy anyag, annak a megismerése, véleményezése - még akkor is, hogy ha ennek csak kevesebb részét veszik figyelembe az alkotók -, az egy szerencsésebb és jobb fogadtatásra találó megoldás lehetne" - tette hozzá Horváth Péter.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Konzultációt indít a Pedagógus Kar a NAT-ról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018