INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

kommunizmus áldozatainak emléknapja

gulyás gergely

schmidt mária

Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője és frakciótársa, Böröcz László megkoszorúzza a Nemzeti vértanúk emlékművét a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2020. február 25-én.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Infostart / MTI

A kormányoldal és ellenzék is a szabadság mellett tett hitet a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Az ünnepségeken a szónokok az emlékezés fontosságát hangsúlyozták.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy a kommunista diktatúrának világszerte 100 millió áldozata volt, becslések szerint 700 ezer magyart hurcoltak el málenkij robotra, közülük 300 ezren soha nem tértek vissza.

"Emlékezzünk azokra a generációkra", akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszermunkatáborokba hurcoltak - mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a titkokkal és elhallgatással övezett kommunista diktatúra mögött megtört emberi sorsok és nemzedékek vannak. A miniszter szerint az emlékezésért vívott küzdelem fontos eredménye, hogy Magyarország elsőként tette hivatalossá a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Gulyás Gergely szerint a kommunista diktatúra véget ért Magyarországon, de a kommunisták és bűneik "velünk élnek". A gyilkos eszme is feltűnik még - mondta a miniszter, utalva a főváros új vezetésének Budapest szabad című kiállítására, amely szerinte a szovjet megszállásra, emberek ezreinek meggyilkolására emlékezik.

Schmidt Mária, a "30 éve szabadon" emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az ünnepségen hangsúlyozta: a második világháború után több mint fél évszázadon át "elhallgatás, tagadás, féligazságok" jellemezték Európát. Fel kell nyitni azok szemét, akik nem tapasztalták meg a kommunizmus rideg valóságát - fűzte hozzá.

Az emléknapon Kövér László házelnök és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is koszorút helyezett el a budapesti Vértanúk terén található emlékműnél.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán is megemlékezett az áldozatokról.

A Fidesz közleményében azt írta, családok és emberi életek százezreit tette tönkre a kommunista diktatúra. A Kereszténydemokrata Néppárt közleményében hangsúlyozta: kegyelettel emlékeznek mindazokra, "akiknek életét így vagy úgy megnyomorította a vörös diktatúra". Mint írták, a magyarok élen jártak a kommunista diktatúra elleni küzdelemben.

A Párbeszéd kommünikéje szerint Magyarország szolidáris és szabad jövőjének garantálása érdekében "nem feledkezhetünk meg a vészterhes történelmi időkről".

A Magyar Liberális Párt közleményében tudatta: bár jelenleg a legnagyobb fenyegetést Európára a szélsőjobboldal és a populisták előretörése jelenti, "nem feledkezhetünk meg a szélsőbaloldal bűneiről sem" - áll a közleményben.

A Jobbik szerint "nem véletlen, hogy a Fidesz-kormány ideje alatt sem ismerhetjük meg az úgynevezett ügynökaktákat, és így ma is névtelenségbe burkolózhatnak a kommunista egypártrendszert egykori ügynökei, titkosszolgái".

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018