eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: endokrinkozpont.hu

A jövő technikát oktatják az új budapesti központban

Kelet-Közép-Európában egyedülálló egészségügyi-, oktató- és kutatóintézet nyílt Budapesten, ahol vágás nélküli műtéti technikákat oktatnak és alkalmaznak.

A központ azért is egyedülálló, mert Kelet-Közép-Európában egyedül itt végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, "rádiófrekvenciás ablációval" történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, "krioablációval".

Ugyanakkor rettenetes tudásvágy is körülveszi az egész témakört, hiszen a nyitott műtéteket egyre inkább a minimálisan invazív beavatkozások váltják föl – fogalmazott Deák Pál Ákos intervenciós radiológus –, tehát helyi érzéstelenítéssel egy tűszúráson keresztül is megoldhatók olyan beavatkozások, amelyekhez korábban széles metszésekre, kórházi bent fekvésre és természetesen hosszú felépülési időre volt szükség.

Vágás nélküli technikáról van szó, amit rengetegen szeretnének megtanulni – emelte ki az InfoRádiónak a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet munkatársa, rámutatva, hogy a témában rendezett legnagyobb konferencia manapság 6-8 ezer orvost, intervenciós sejtbiológust vonzz, rengeteg kiállítóval és eszközeikkel, amelyek ezt a fajta beavatkozást szolgálják.

A vágás nélküli technikákra a régióban egyedüliként a most megnyíló, budapesti egészségügyi intézetben képzik a Semmelweis Egyetem és elismert nemzetközi egyetemek hallgatóit. Deák Pál Ákos is az oktatást hangsúlyozta, azonban nemcsak az orvostanhallgatóknak és fiatal szakorvosoknak, hanem a frissen létrejött intervenciós radiológiai tanszék tanulóinak, valamint az asszisztenseknek a képzését is lényegesnek tartja.

A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet egy többmilliárdos beruházás, amely magánkezdeményezésből indult, és a Semmelweis Egyetem és az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) szakmai támogatásával a Premier Med Egészségközpont hozott létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×