eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Felszeletelik Magyarország tortáját, a dunaföldvári Tóth Cukrászda Boldogasszony csipkéje elnevezésű tortáját az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A hasunkról is szól augusztus huszadika

A sokorópátkai Pedró Pékség Szerencsetarsoly nevű, vadkovászos, durumlisztes kenyere a Szent István napi új kenyér. Vajda Péter természetes összetevőket tartalmazó, különleges veknijein kívül gyomrunkban landolhat még az ország (két) tortája is.

Nagyon sokat dolgoztak a kenyérrel, de már februárra elkészült a Szent István napi pályázaton győztes vekni; előzőleg Aradon nyert meg egy nemzetközi versenyt - tudta meg az InfoRádió Vajda Pétertől, a Pedró Pékség üzemeltetőjétől, akinek vadkovászos, durumlisztes kenyerét szelik fel augusztus 20-án.

Takó Zoltán (b) és Vajda Péter (j), a Pedró Pékség pékmesterei az általuk készített Szerencsetarsoly elnevezésű kenyérrel (előtérben), a Szent István-napi kenyérrel az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én.
MTI/Balogh Zoltán
Takó Zoltán (b) és Vajda Péter (j), a Pedró Pékség pékmesterei az általuk készített Szerencsetarsoly elnevezésű kenyérrel (előtérben), a Szent István-napi kenyérrel az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én. MTI/Balogh Zoltán

"A neve Szerencsetarsoly, és szerencsét hozott ismét. Ahol benevezzük, nyer" - fogalmazott Vajda Péter.

A vadkovász, mint elmondta, úgy készül, hogy

almával gyümölcskovászt készítenek, "ahogy a természet adja, úgy indul be a kovászunk, 16 óráig érleljük, utána kerül rá a durumliszt és a só.

Bedagasztjuk és egy nagyon finom kenyeret kapunk" - osztotta meg titkát.

A kenyér formája is már bizonyított pékvilágversenyeken, két ízben is.

"Ez egy kézműves kenyér, amihez kell egy kis sodrófa is, meg persze kézügyesség" - tette hozzá.

Színezék és aroma sincs a kenyérhez, Vajda Péter szerint az ő pékségük kenyerének titka a jó kovász; ízletes lesz és szép.

Torták

Az új kenyér mellett az ország tortája versenyen is győztest hirdettek, két kategóriában.

Az ország tortája idén a Boldogasszony csipkéje. A dunaföldvári Tóth cukrászda málnatortája mintegy 700 gramm gyümölcsöt tartalmaz (ez a torta tömegének egyharmada): került a piskótába, a fehércsokoládés krémbe, de tartalmaz málnalekvárt, málnás meringue-et, az aljára roppanós réteg, a tetejére citromos-bazsalikomos krém került. Kellemesen savanykás - mondta róla az InfoRádióban Tóth Norbert cukrászmester.

"A Boldogasszony csipkéje a Dunántúlon a málna népies elnevezése a nő szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt. A csipke a málnalevelekről jött"

- árulta el Tóth Norbert.

Hogy miért éppen a málnát választotta a versenyre, arról azt mondta, a málna intenzív gyümölcs, színében, ízében nagyon szeretik, és rengeteg mindennel párosítható.

A magyar hagyományokhoz híven készült a torta: három tésztaréteg közé kerül a krém, és a tetején még egy réteg. Nem is sokáig kísérleteztek vele sokáig, a tésztával "játszottak" egy darabig, hogy eltalálják a tojás-gyümölcs arányt. "Egy-másfél nap alatt elkészült minden" - adott számot a befektetett munkáról. Szerinte

bármelyik háziasszony meg tudja csinálni, ha pontosan betartja a recept technológiai előírásait.

"Akkor egy pofonegyszerű torta" - fűzte hozzá Tóth Norbert.

Savanykás íze a meleg nyárban szerinte pont jól fog jönni.

Az év cukormentes tortája is elkészült, neve: Kicsi gesztenye. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével kiválasztott sütemény a szegedi A Cappella Cukrászda alkotása. Egy szelet csak 14 gramm szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Elkészítéséhez sem fehérlisztet, sem cukrot nem használtak - mondta az InfoRádiónak Gyuris László az A Capella cukrászda cukrászmestere.

"A gesztenyéről tudjuk, hogy Beatrix királyné hozta be a XV. században és lett egy népszerű, de szerintem még mindig méltatlanul nem elég népszerű" - tette hozzá.

Egy tartós és különleges tortát kívánt megalkotni cukrásztársa segítségével.

"Ha megkóstolja valaki, érezze úgy, hogy erről kell beszélni!

A különleges ízvilág sikerült is. A felverten van egy ropogós rész, ami tartalmaz hozzáadott cukor nélküli csokoládét, mandulapralinét, mogyoródarabokat" - sorolta Gyuris László. Az egész, hogy szelhető, lágy legyen, egy kis mogyoróolajjal meg van lágyítva. A következő réteg felverten áfonyavelő van, csillagánizzsal megbolondítva. A tetején van a gesztenye, krém formájában, tejszínnel meglazítva.

A sütemény nem nyárias, kicsit nehéz is, ezért voltak fontosak az arányok. Cukor helyett édesítőszert tartalmaz.

A fogyasztóknak - mint mondta - három csoportja érdeklődik a Kicsi gesztenye iránt: az idős cukorbetegek, a divatból fogyasztók és a megelőzők, akik nem akarnak annyi cukrot fogyasztani.

Még többet talál a fővárosi programokról ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×