INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

levegő munkacsoport

hajózás

légszennyezettség

petíció

Kirándulókat szállító személyhajó halad a Duna csillogó vízfelületén a Budavári Palota épülettömbje irányába.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Kritikusnak érzik a helyzetet a Duna-partokon, petíciózni kezdtek

InfoRádió

"Radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést!" címmel indít közös kampányt a Levegő Munkacsoport egy helyi lakossági csoportosulással.

Rengeteg lakossági bejelentést kap a Levegő Munkacsoport azzal kapcsolatban, hogy elviselhetetlen az a szennyezés, amelyet a Dunán közlekedő hajók okoznak, állította az InfoRádiónak nyilatkozó Lukács András, a szervezet elnöke.

A panaszok, amelyek elsősorban Újlipótvárosból és a belvárosból érkeznek, az utóbbi időben azonban felerősödtek, emiatt döntött úgy a szervezet, összefogva az Újlipótvárosi Szuperblokk elnevezésű lakossági csoportosulással, hogy petíciót indít.

Az akcióba a Greenpeace Magyarország is bekapcsolódott azzal, hogy műszereket bocsátott a Levegő Munkacsoport rendelkezésére, így az aktivistáik ezzel folyamatosan tudják ellenőrizni a levegő szennyezettségét.

Az előzetes adatok pedig azt mutatják, hogy

amikor elhalad egy-egy hajó, vagy a kikötőben járatják a motorjukat, akkor azokon a helyeken rendkívül megugrik a légszennyezettség,

ami súlyos károsodást, illetve elváltozást okozhat, jegyezte meg Lukács András, hozzátéve: a mérések folynak, a végső kiértékelés két hét múlva lesz.

A Levegő Munkacsoport évek óta foglalkozik a hajók keltette zaj- és levegőszennyeződés problémájával, három évvel ezelőtt meg is küldték az akkori illetékes miniszternek a javaslataikat ennek kezelésére. Lukács András elmondása szerint két hajózási szövetséggel is egyeztettek, akik egyetértettek a szervezet javaslataival, hiszen azok által "sokkal vonzóbbá válna a hajózás, és a presztízsüket is emelné".

Sok hajóban több tízéves motor található, azonban a tulajdonosok nem jutnak hitelhez, hogy ezeket lecseréljék, emiatt az államtól szeretnének garanciát hitelfelvételre, valamint némi támogatást, tette hozzá a Levegő Munkacsoport vezetője, aki szerint ez néhány milliárdból megoldható lenne.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Petíció a Duna-parti hajós levegőszennyezés ellen
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018