eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok 2016. április 4-én. Az új kamerák, amelyek április 5-én reggeltől fognak működni, sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Hiába a döntés, még várat magára a VÉDA a Szentendrei úton

A VÉDA kamerahálózat továbbra sem üzemel a Szentendrei úton, ahol az autósok rendszeresen túllépik a sebességhatárokat, ráadásul több súlyos, halálos baleset is történt az elmúlt években. Tavaly a Főváros Közgyűlés – saját hatáskörben – döntött kamerák kihelyezéséről.

A Szentendrei úton továbbra is sincs telepítve a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat – tudta meg az InfoRádió az Országos Rendőrfőkapitányság sajtóosztályától. Az ORFK arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban nem bővítették a VÉDÁ-t, így továbbra is az M3-as autópálya ki- és bevezető szakaszán a Szerencs utcánál, az M5-ös autópályát érintően a Nagykőrösi út ki- és bevezető szakaszán, valamint az M1-es M7-es autópálya közös szakaszán mindkét irányba üzemel a VÉDA-rendszer.

Az InfoRádió korábban többször is foglalkozott a Szentendrei út forgalmával és az ott történt balesetekkel. A közelmúlt egyik legsúlyosabb ilyen eseténél, 2017. március 18-án az éjszakai órákban egy 29 éves férfi 160 kilométer per órás sebességel fékezés nélkül hátulról belerohant a Szentendrei úton egy piros lámpánál várakozó gépkocsiba, annak két utasa, köztük a 22 éves junior világbajnok kajakozó Janza Richárd a helyszínen meghalt. Az ittasan vezető férfit első fokon hét és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A két ember halálát okozó baleset után Bús Balázs óbudai polgármester a Belügyminisztériumhoz fordult, hogy bővítsék ki az országos VÉDA kamerarendszert, és a Szentendrei úton is legyenek kamerák.

2018 novemberében végül a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy állandó közlekedésbiztonsági kamerákat telepítenek a gyorshajtások miatt a Szentendrei úton.

A kamerákat a Szentendrei út kivezető oldalán a Záhony utcai kereszteződés előtt, a bevezető oldalon a Mátyás Király úti kereszteződés előtt helyezték el.

Az ORFK most részletesen beszámolt a kamerarendszerről. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a VÉDA több elemből áll össze, a melynek részét képezi egyrészt a VÉDA-kapuként említett fixen telepített sebességmérő rendszer, valamint a mobil, akár gépjárművekbe telepített sebességmérő készülék. A rendszer fix pontjain kívül a mobilan alkalmazható készülékekkel Budapest valamennyi közútján találkozhatnak a gépjárművezetők.

A sebességmérésben érintett útvonalakat 3 szempont – a balesetek gyakorisága, a forgalom nagysága és az állampolgári bejelentések – alapján jelölik ki.

Az ORFK kiemelte, hogy a gyorshajtás jelenleg is az egyik vezető baleseti ok. A rendőrség szerint a VÉDA-kapuk egy adott területen folyamatosan ellenőrzik a gépjárművek sebességét, ezért – már jelenlétükkel is – alkalmasak a megengedett legnagyobb sebesség túllépéséből eredő balesetek megelőzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×