eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 24-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Dunai hajóskapitány: nem figyelmeztetett a szállodahajó ukrán kapitánya

Egy magyar hajós végig figyelte a rádióforgalmazást és beszámolt a tapasztalatairól a rendőrségnek is.

Nem figyelmeztette a szállodahajó ukrán kapitánya rádión a Hableányt, hogy előzni kezd, ezt mondta a TV2 Tények című műsorának egy másik kapitány, aki akkor a közelben hajózott. Tolnay Zoltán azt mondta, hogy folyamatosan figyelte a rádiót, de a szállodahajó csak az után jelentkezett, hogy maga alá gyűrte a Hableányt - írta az Origo.

A magyar hajós szerint az is kifejezetten furcsa volt, hogy az ukrán kapitány ekkor is gyakorlatilag érthetetlenül beszélt, egyetlen mondaton belül angol, német és orosz szavakat is használt. Tolnay Zoltán azt is mondja, hogy ő csak a magyar közleményből tudta meg, hogy mi történt.

A nyelvi problémákra korábban több külföldi hajó személyzete is felhívta a figyelmet.

A Viking Sigyn az ütközés után mintegy fél kilométert haladt felfelé, majd félreállt, ám a fedélzetéről senki sem értesítette a hatóságokat arról, hogy mi történt. A tragédiáról annak bekövetkezte után tíz perccel egy, a térségben hajózó turistahajó egyik utasa értesítette a hatóságokat, a mentést pedig civil hajók személyzete és utasai kezdték meg.

Előzmények és vasárnapi események

A szerda esti hajóbalesetben összeütközött a Viking Sigyn szállodahajó és a magyar Hableány turistahajó. Előbbi hajó utasai észre sem vették az ütközést, ami után a 33 dél-koreai turistával és a 2 fős magyar személyzettel a fedélzetén hajózó Hableány felborult és elsüllyedt.

A roncshoz többször is megpróbáltak lejutni, de az áradó Duna sodrása és veszélyessége miatt eddig nem sikerült elérni a roncsot - még víz alatti drónnal sem. Vasárnap nem volt több merülés. A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, enyhül a sodrása, és hétfőn ismét megpróbálkozhatnak a búvárok. Emellett megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak.

A szonárral végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a Hableány a korábban feltételezett 6 helyett 8-9 méter mélyen van.

A hajóbalesetről szóló híreinket itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×