INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

medve

vámosszabadi

híd

felújítás

Katasztrofális állapotban van egy fontos Duna-híd

Katasztrofális állapotban van egy fontos Duna-híd

Infostart

A magyar-szlovák határon Vámosszabadi és Medve közötti híd a szlovákiai közútkezelő ,,nagyon rossz" minősítését kapta. Egyelőre csak tervek vannak arra, hogyan lehetne tehermentesíteni.

A Magyar Közút Zrt. forgalomszámlálási adatai szerint naponta átlagosan 5321 jármű használja a medvei hidat, amelyből mintegy négyezer személyautó és kisteherautó, ezer pedig teherautó. A hetvenéves híd azonabn rossz állapotban van, 2016-ban több hétre le is kellett zárni. Kiderült, hogy a korábbi felújítások során rossz minőségű volt a beton, hiányzott vagy hiányos volt a szigetelés, ami miatt a víz és a jég komoly károkat okozott - írja a Kisalföld.

A szlovák közútkezelő az állapotuk szerint hét kategóriába sorolja a szlovák hidakat. Az utolsó három a „rossz", a „nagyon rossz" és a „katasztrofális". Az átkelőkből összesen 8066-ot tartanak számon, ezek több mint 12 százaléka tartozik e három kategória valamelyikébe.

Az értékelés szerint a medvei híd a „nagyon rossz" minősítést kapta.

A Modern Városok Programban négysávosra bővítik a Győr és Dunaszerdahely közötti utat, így a hidat is, de a megoldásról még nem született döntés. A magyar fél ragaszkodik ahhoz, hogy a fejlesztés, bővítés ideje alatt a közúti kapcsolat nem szűnhet meg. A megoldásra több változat kínálkozik:

  • a régi mellé egy másik kétsávos híd épül, mert a mostani medvei hidat nem lehet négysávosra bővíteni, a szerkezete erre alkalmatlan.
  • új nyomvonalon épül egy új, kétszer kétsávos „gyorsforgalmi" híd és a régi műtárgyat felújítják a kerékpárosoknak és a lassú járműveknek, de gondot jelenthet, hogy a terület nagy része Natura 2000-es védett tájegység
  • a mostani mellé épülne egy négysávos új híd, a régit pedig elbontanák. Ebben az esetben a kerékpáros-átvezetés az új műtárgyon épülhetne ki.

Nyitókép: Wikipedia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018