INFORÁDIÓ 
2019. december 5. csütörtök
Vilma

brexit

takács szabolcs

jogok

Mi lesz a hazánkban élő britekkel brexit esetén?

Mi lesz a hazánkban élő britekkel brexit esetén?

Bármilyen brexitforgatókönyv is valósuljon meg, a magyar kormány biztosítja az itt élő britek jogait – mondta el az InfoRádiónak a Miniszterelnökség Európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára, miután a Marriott Hotelben a brit nagykövettel együtt erről Budapesten élő brit állampolgárokat tájékoztattak.

A Magyarországon élő britekre erőforrásként tekint a magyar kormány, ezért a kabinet olyan rendszerben gondolkodik, amely széles körben biztosítja a jogokat az itt élő britek számára, akár rendezett, akár rendezetlen kilépés is valósul meg a brexitkor – mondta Takács Szabolcs. A kormány Londont és Brüsszelt is biztosította arról, hogy a szerzett jogok továbbra is megilletik az itt élőket.

Az államtitkár hangsúlyozta:

jelenleg senki nem tudja, hogy milyen módon valósul meg a brexit.

A magyar jogszabályalkotás folyamatban van, a cél, hogy az itt élő britek és családtagjaik minden jogosultsága – a jogszerű belépés és tartózkodás, a szabad és egyenlő munkavállalás, a hozzáférés a szociális és egészségügyi ellátásokhoz – megmaradjon, "no deal" brexit esetén is. A megjelent brit közönséget, több száz embert, elsősorban ez érdekelte – mondta Takács Szabolcs.

Hozzátette: ha a közeljövőben konkrét információkat lehet tudni a kilépési folyamatról, ismételten megszólítják az itt élő brit állampolgárokat, hogy tájékoztassák őket.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Mi lesz a hazánkban élő britekkel brexit esetén? Takács Szabolcs válaszolt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018