eur:
368.25
usd:
344.77
bux:
48155.68
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay.com

Mi lesz a hazánkban élő britekkel brexit esetén?

Bármilyen brexitforgatókönyv is valósuljon meg, a magyar kormány biztosítja az itt élő britek jogait – mondta el az InfoRádiónak a Miniszterelnökség Európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára, miután a Marriott Hotelben a brit nagykövettel együtt erről Budapesten élő brit állampolgárokat tájékoztattak.

A Magyarországon élő britekre erőforrásként tekint a magyar kormány, ezért a kabinet olyan rendszerben gondolkodik, amely széles körben biztosítja a jogokat az itt élő britek számára, akár rendezett, akár rendezetlen kilépés is valósul meg a brexitkor – mondta Takács Szabolcs. A kormány Londont és Brüsszelt is biztosította arról, hogy a szerzett jogok továbbra is megilletik az itt élőket.

Az államtitkár hangsúlyozta:

jelenleg senki nem tudja, hogy milyen módon valósul meg a brexit.

A magyar jogszabályalkotás folyamatban van, a cél, hogy az itt élő britek és családtagjaik minden jogosultsága – a jogszerű belépés és tartózkodás, a szabad és egyenlő munkavállalás, a hozzáférés a szociális és egészségügyi ellátásokhoz – megmaradjon, "no deal" brexit esetén is. A megjelent brit közönséget, több száz embert, elsősorban ez érdekelte – mondta Takács Szabolcs.

Hozzátette: ha a közeljövőben konkrét információkat lehet tudni a kilépési folyamatról, ismételten megszólítják az itt élő brit állampolgárokat, hogy tájékoztassák őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. A vonatkozó közlemény alapján lenne igény a már nem használt bútorok fenntartható kezelésére, ugyanis a tanulmányhoz készült felmérés szerint a megkérdezettek többsége lecserélte valamelyik bútorát az elmúlt évben, és a válaszadók majdnem 8 százaléka a kommunális hulladék mellé tette ki a fölösleges holmit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×