eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Nyitókép: Pixabay.com

Mi lesz a hazánkban élő britekkel brexit esetén?

Bármilyen brexitforgatókönyv is valósuljon meg, a magyar kormány biztosítja az itt élő britek jogait – mondta el az InfoRádiónak a Miniszterelnökség Európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára, miután a Marriott Hotelben a brit nagykövettel együtt erről Budapesten élő brit állampolgárokat tájékoztattak.

A Magyarországon élő britekre erőforrásként tekint a magyar kormány, ezért a kabinet olyan rendszerben gondolkodik, amely széles körben biztosítja a jogokat az itt élő britek számára, akár rendezett, akár rendezetlen kilépés is valósul meg a brexitkor – mondta Takács Szabolcs. A kormány Londont és Brüsszelt is biztosította arról, hogy a szerzett jogok továbbra is megilletik az itt élőket.

Az államtitkár hangsúlyozta:

jelenleg senki nem tudja, hogy milyen módon valósul meg a brexit.

A magyar jogszabályalkotás folyamatban van, a cél, hogy az itt élő britek és családtagjaik minden jogosultsága – a jogszerű belépés és tartózkodás, a szabad és egyenlő munkavállalás, a hozzáférés a szociális és egészségügyi ellátásokhoz – megmaradjon, "no deal" brexit esetén is. A megjelent brit közönséget, több száz embert, elsősorban ez érdekelte – mondta Takács Szabolcs.

Hozzátette: ha a közeljövőben konkrét információkat lehet tudni a kilépési folyamatról, ismételten megszólítják az itt élő brit állampolgárokat, hogy tájékoztassák őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 20:01
×
×
×
×