eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A XIII. kerületi önkormányzat Tudattörő nevű ingyenes drogprevenciós szabadulószobája a XIII. kerületi Prevenciós Központban 2017. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szigorúan ellenőrzik Magyarországon a szabadulószobákat

Öt kamaszlány életét követelte egy szabadulószobában pusztító tűz Lengyelországban. A tragédia után a hatóságok az országban üzemelő összes, mintegy 1100 szabadulószobát ellenőrzik a következő napokban. Az InfoRádió utánajárt, Magyarországon milyen tűzvédelmi szabályoknak kell megfelelniük a szabadulószobáknak.

Minden létesítmény esetében tűzvédelem szempontjából az országos tűzvédelmi szabályzat az iránymutató.

"Ahogy nincs két, minden részletében megegyező épület, így nincs két egyforma szabadulószoba sem. Az ilyen helyiségekkel kapcsolatos biztonsági előírások attól is függnek, hogy a szoba milyen épületben vagy épületrészben kap helyet. Minden vendéglátóipari egység számára ez az iránymutatás" - közölte az InfoRádióval Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Mint mondta, más előírások vonatkoznak egy plázában vagy egy társasházban működő egységre.

A legfontosabb biztonsági követelmény minden esetben az, hogy

a bent tartózkodók veszély esetén bármikor ki tudjanak jutni az épületből, és fontos, hogy a szabadba vezető kijáratot az épület bármely pontjáról el lehessen érni.

"Gondoskodni kell a menekülési útvonal felismerhetőségéről, akár a megvilágításról és a megfelelő átbocsátóképességről annak érdekében, hogy baj esetén mindenki időben ki tudjon jutni az épületből" - mondta Dóka Imre.

Ez tehát azt jelenti, hogy

baj esetén nem lehetnek zárva a szabadulószoba ajtajai,

legyen az tűz, füst vagy a szén-monoxid-jelző bekapcsolása.

Meghatározott esetekben a szabadulószobák üzemeltetőjének tűzvédelmi szabályzattal is rendelkezniük kell, amelyben ki kell térni a tevékenységre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokra is, a szabályzat tartalmát pedig meg kell ismertetni az ott dolgozókkal és a látogatókkal is.

"Számos szabadulószobát nagyobb befogadóképességű épületben alakítanak ki, az ilyen tömegek befogadására alkalmas épületekre szigorúbb tűzvédelmi szabályok vonatkoznak"

- tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Az ellenőrzést a katasztrófavédelem végzi, folyamatosan, már a nyitástól kezdődően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×