INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

szabadulószoba

lengyelország

katasztrófavédelem

Budapest, 2017. december 11. A XIII. kerületi önkormányzat Tudattörő nevű ingyenes drogprevenciós szabadulószobája a XIII. kerületi Prevenciós Központban 2017. december 11-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szigorúan ellenőrzik Magyarországon a szabadulószobákat

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Öt kamaszlány életét követelte egy szabadulószobában pusztító tűz Lengyelországban. A tragédia után a hatóságok az országban üzemelő összes, mintegy 1100 szabadulószobát ellenőrzik a következő napokban. Az InfoRádió utánajárt, Magyarországon milyen tűzvédelmi szabályoknak kell megfelelniük a szabadulószobáknak.

Minden létesítmény esetében tűzvédelem szempontjából az országos tűzvédelmi szabályzat az iránymutató.

"Ahogy nincs két, minden részletében megegyező épület, így nincs két egyforma szabadulószoba sem. Az ilyen helyiségekkel kapcsolatos biztonsági előírások attól is függnek, hogy a szoba milyen épületben vagy épületrészben kap helyet. Minden vendéglátóipari egység számára ez az iránymutatás" - közölte az InfoRádióval Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Mint mondta, más előírások vonatkoznak egy plázában vagy egy társasházban működő egységre.

A legfontosabb biztonsági követelmény minden esetben az, hogy

a bent tartózkodók veszély esetén bármikor ki tudjanak jutni az épületből, és fontos, hogy a szabadba vezető kijáratot az épület bármely pontjáról el lehessen érni.

"Gondoskodni kell a menekülési útvonal felismerhetőségéről, akár a megvilágításról és a megfelelő átbocsátóképességről annak érdekében, hogy baj esetén mindenki időben ki tudjon jutni az épületből" - mondta Dóka Imre.

Ez tehát azt jelenti, hogy

baj esetén nem lehetnek zárva a szabadulószoba ajtajai,

legyen az tűz, füst vagy a szén-monoxid-jelző bekapcsolása.

Meghatározott esetekben a szabadulószobák üzemeltetőjének tűzvédelmi szabályzattal is rendelkezniük kell, amelyben ki kell térni a tevékenységre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokra is, a szabályzat tartalmát pedig meg kell ismertetni az ott dolgozókkal és a látogatókkal is.

"Számos szabadulószobát nagyobb befogadóképességű épületben alakítanak ki, az ilyen tömegek befogadására alkalmas épületekre szigorúbb tűzvédelmi szabályok vonatkoznak"

- tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Az ellenőrzést a katasztrófavédelem végzi, folyamatosan, már a nyitástól kezdődően.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Szabadulószobák szabályozása - Katasztrófavédelem
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018