INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

szilveszter

petárda

kutya

Így segíthet kutyájának, ha fél a durrogtatástól

Így segíthet kutyájának, ha fél a durrogtatástól

InfoRádió

A szilveszterkor tömegével használt pirotechnikai eszközök zaj- és fényhatásaitól a háziállatok sokkos állapotba kerülhetnek, és szörnyű, ösztönös félelmet élhetnek át.

A petárda káros, nem véletlenül tilos a használata - mondta az InfoRádiónak a Goldenvet Állatorvosi Rendelő tulajdonosa, Galácz Katalin.

A kutyák 80 százaléka borzalmas félelmet él át a petárda hangjától, sokkos állapotba is kerülhetnek, elmenekülhetnek. Elsősorban a kertvárosi állatok vannak veszélyben, akik könnyebben el tudnak szökni – emelte ki a szakértő, aki hozzátette: a megnövekedett adrenalinszint miatt az eb arra is képes lehet, amire korábban nem, például magas kerítésen átugrani. Galácz Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutyák sokszorosát hallják annak, amit mi, így nagy fájdalmat okoz nekik a nagy zaj.

A szakértő szerint olyan helyre kell vinni az állatot, ahonnan semmiképp nem tud kimenni. Azt javasolja, hogy a család ugyanúgy viselkedjen a kutyával mint egy átlagos napon. „Ha a gazdi nyugodt marad, akkor ő sokkal könnyebben tud nyugodt lenni” – fogalmazott.

Természetes nyugtatót is lehet adni nekik, de kizárólag állatorvosi ajánlatra és vénnyel. Embernek szánt gyógyszert azonban ne adjunk az állatoknak, mert azzal csak még nagyobb bajt csinálunk.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Mit tegyünk, ha fél a kutya a petárdáktól?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018