eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Krasznay Béla nyugalmazott ezredes, a Recski Szövetség elnöke és Gálszécsy András, az Antall-kormány volt titkoszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere (j) beszélget, amikor megtekintik az egykori parancsnoki épületben található kiállítást a Recski Szövetség megemlékezésén a Nemzeti Emlékparkban.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Gálszécsy András: soha nem tartottam magam politikusnak

Életinterjú jelent meg Gálszécsy Andrással. „A birkahodálytól a parlamentig” című kötet azt a beszélgetést tartalmazza, amelyet Várkonyi Benedek újságíró 2016-ban és 2017-ben több részletben folytatott az Antall-kormány titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterével. A 85 éves jogász az InfoRádiónak adott interjúban elmondta: hosszú út vezetett a hortobágyi kitelepítéstől a miniszteri székig, de közben mindvégig derűs tudott maradni, mert sohasem volt párttag és karrierista.

Gálszécsy András elárulta: elméjét és memóriáját napi 8-10 óra olvasással tartja karban. A 1990 és 1992 között volt a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, így ment nyugdíjba, majd Boross Péter miniszterelnök személyes tanácsadójaként dolgozott.

Az InfoRádiónak kiemelte: a kedvenc munkahelye az utolsó civil állása volt, amikor a Semmelweis Egyetem gazdasági főigazgató-helyettese volt. „Okos emberekkel voltam körülvéve, békén hagytak, hagyták a saját hatáskörömet gyakorolni, nem szólt bele senki a munkámba” – értékelte.

„Derűs alaptermészetű ember vagyok és elég kiegyensúlyozott”

– vallja magáról, hozzátéve: nem tud utálni és gyűlölni, haragudni is csupán néhány percig tud, és amint lehiggadt, elfelejti az egészet.

Mint mondta, ez a természet miniszteri munkájában is sokat segített. „Politikusnak nem is tartottam magam soha” – fogalmazott. Úgy vélte, titkosszolgálatokat felügyelő tárcavezetőként nem is lehet politikus, hiszen semmilyen irányba nem lehet elkötelezve.

Gálszécsy András szerint az lenne a legszerencsésebb, ha a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter semelyik pártnak nem tagja. Neki sem volt párttagsága – tette hozzá.

Az egykori miniszter arról is beszélt, hogy egész életében fontosnak tartotta, hogy ne tolakodjon, soha nem voltak olyan ambíciói, hogy felfelé törjön.

A gyerekkora jól alakult egészen a Rákosi-korszakig, amikor hortobágyi kényszermunkára és katonai munkaszolgálatra kellett mennie. Utána újra kiegyensúlyozott életet élt:

„jó társaságom volt, sportoltam, jól éreztem magam a bőrömben, és ha megkínáltak egy érdekes állással, akkor azt szívesen elfogadtam”.

Miniszteri éveiről elmondta: munkatársai eleinte szorongtak tőle, később azonban rájöttek, hogy nem hányja a szemükre, hogy ki MSZMP-tag és ki nem. Előtte a titkosszolgálatoknál csak párttagsággal lehetett dolgozni. „Amikor már nagyon untam ezt az állapotot, hogy engem politikusnak tartanak, meg egyfolytában politikust akarnak belőlem csinálni, akkor lemondtam” – fogalmazott.

„Közélettel soha nem foglalkoztam szívesen, most meg aztán már végképp nem érdekel”

– hangsúlyozta.

A birkahodálytól a parlamentig című életinterjú az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Kronosz Kiadó gondozásában, Gyarmati György szerkesztésében jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×