eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Folyamatban van a falusi csok részleteinek kidolgozása - a nap hírei

Még az idén életbe léphetnek a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítéséről szóló jogszabályok. Az Európai Néppárt egyik csúcsjelöltje szerint fontolóra kellene venni a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Újabb fővárosi és országos melegrekord dőlt meg. A nap legfontosabb hírei november 3-án.

A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint még az idén életbe léphetnek a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítéséről szóló jogszabályok, de ehhez módosítani kell a banki előírásokat. Tállai András a Magyar Időknek azt is hangsúlyozta: már folyamatban van az úgynevezett falusi csok részleteinek kidolgozása is. Az államtitkár megismételte: a csok módosításával a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt.

Az Európai Néppárt egyik csúcsjelöltje szerint fontolóra kellene venni a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Alexander Stubb elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte Orbán Viktor korlátozza a szólás-, a gyülekezési és a tudományos szabadságot. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az Európai Néppárton belüli kampány részének tartja a finn politikus kijelentéseit.

Új örökös tagokat köszöntöttek a magyar opera napja alkalmából a fővárosi Erkel Színházban. Az elismerést Kiss B. Atilla, Pászthy Júlia, Rozsos István és Kékesi Mária vehette át, posztumusz örökös tag lett Borsa Miklós, Kukely Júlia, Radnai Miklós és Szamosi Elza. Az ünnepségen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója átadta a főpolgármesternek, valamint a budapesti kerületek megjelent vezetőinek a csaknem két évszázados magyar operatörténet 35 művét bemutató CD-gyűjteményt.

Egy hét alatt csaknem egymillióan keresték fel a temetőket a fővárosban. A Budapesti Temetkezési Intézet tájékoztatása szerint a sírkertek látogatottsága az idén is az előző évekhez hasonlóan alakult. Kétszer kellett mentőt hívni rosszullét miatt, néhány esetben pedig rongálások és kisebb lopások miatt volt szükség rendőri intézkedésre.

A török államfő szerint a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett a parancs Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolására. Recep Tayyip Erdogan a Washington Post internetes oldalán megjelent véleménycikkében ugyanakkor felmentette a szaúdi uralkodót a felelősség alól. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, Törökország erőfeszítéseinek eredményeként tudta meg a világ, hogy a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követték el. A szaúdi monarchiát bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit október 2-án ölték meg, országa isztambuli konzulátusán.

Oroszország szerint az Irán elleni legutóbbi amerikai szankciók újabb csapást jelentenek az atomsorompó-szerződésre. A moszkvai külügyminisztérium közleménye azt is hangsúlyozza, hogy Washington lépései aláássák az Irán atomprogramjáról 2015-ben kötött szerződés megőrzését. Az Egyesült Államok vasárnap tervezi életbe léptetni az iráni olajszektort sújtó újabb szankciókat. Az amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta a Teherán nukleáris programjáról kötött többhatalmi megállapodást.

Atomfegyver-fejlesztése felújításával fenyegetőzik Észak-Korea az amerikai gazdasági szankciók miatt. A közleményben arról nincs szó, hogy Phenjan félbe akarná szakítani a nukleáris kérdésekről szóló tárgyalássorozatát az Egyesült Államokkal, de azzal vádolta Washingtont, hogy tönkreteszi az észak-koreai vezető és az amerikai elnök júniusi szingapúri találkozójának eredményeit.

Több mint fél millió venezuelai menekült el a hazájából Peruba, mielőtt lejárt a befogadásukra kijelölt határidő, október 31-e. A perui kormány a belépőknek ideiglenes tartózkodási engedélyt ad, amely együtt jár a hivatalos munkavállalási és tanulási lehetőségek igénybevételével. A kolumbiai kormány pénteken a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy a térség kezelni tudja a tartós időre beutazó venezuelaiak okozta nehézségeket.

Ferenc pápa szerint el kell utasítani a világi hívságokat és a külsőségekre alapozó látszatörömöket, ehelyett a szív tisztaságát kell megőrizni. Az idén elhunyt püspökök és bíborosok emlékére a Szent Péter-bazilikában tartott gyászmisén a katolikus egyházfő hangsúlyozta: az életből nem az marad meg, hogy mennyit gyűjtöttünk magunknak, hanem az, hogy mennyit adtunk másoknak.

Újabb fővárosi és országos melegrekord dőlt meg szombaton. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint napközben Sarkadon 24,4, Budapesten 21,6 fokot mértek, ami 1 fokkal magasabb, mint az 1970. november 3-i legmagasabb érték. Hajnalban is megdőltek az eddigi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok: Tatabányán 15,8, míg Budapesten 15,1 fokig hűlt le csupán a levegő.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×