INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

blum-program

óvoda

óvodás

Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.

Személyiségfejlesztés az óvodákban

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Az intézmény és a szülők együttműködése a kulcsa annak, hogy az óvodások személyisége kibontakozhasson - vallja Bakonyi Anna, az óvodai alapprogramokhoz illeszthető Blum-program pedagógiai szakértője.

Konferencián mutatták be a nagyközönség számára is az óvodapedagógiai Blum-programot. A már több mint 10 éve kidolgozott módszertannal az óvodások személyiségét fejlesztik, az általános gyakorlatnál hangsúlyosabb benne a művészet és a szülők bevonása - közölte az InfoRádióval Bakonyi Anna, a program pedagógiai szakértője.

"Ez egy olyan személyiségfejlesztő óvodapedagógiai program, ami

minden magyarországi intézményben alkalmazható,

a meglévő alapporgramhoz is illeszthető" - fogalmazott Bakonyi, hozzátéve: a programot részleteiben is lehet használni annak függvényében, hogy mik a helyi vagy intézményi sajátosságok, milyenek a szülők és a gyerekek.

A művészetek használata nagyobb hangsúlyt kap ebben a programban, mint bármikor korábban.

"Olyan, terápiás jellegű, személyiségfejlesztő művészeti játékokat használunk, amelyek a személyiség kibontakozását, illetve a közösség erejét, az együttműködést, a kreativitást erősítik"

- folytatta.

A szülők bevonása már most is megvalósul helyenként, de nem olyan mélységben, ahogy az Bakonyiék programjában megvalósul.

Elkészült a "know-how-t" tartalmazó kézikönyv, és néhány óvodai csoportban már tesztelték is a programot. A cél most az, hogy hálózattá váljanak a csatlakozó óvodák, egymástól lesnék el a pozitív technikákat.

"A gyerek személyisége adott, olyan, amilyen. Ám hogy azt hogyan tudjuk kibontakoztatni, milyen együttműködési szinten, az azon múlik, hogyan működik együtt a gyerek pedagógusa a szülővel,

milyen cselekvési lehetőségeket kap a gyerek és a gyerekek - mondta Bakonyi Anna. Hozzátette: a programban mikrocsoportok vannak, mert "nem lehet és nem is szabad együtt mozgatni 30 gyereket".

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Kész a Blum-program - Bakonyi Anna
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018