INFORÁDIÓ 
2020. február 24. hétfő
Szökőnap

szuperkórház

bedros j. róbert

kórház

orvoslás

beteg

Bedros Róbert: beteget nem küldhetünk el a Dél-Budai Centrumkórházból

Bedros Róbert: beteget nem küldhetünk el a Dél-Budai Centrumkórházból

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

Már a külföldön élő magyar orvosok és szakdolgozók is érdeklődnek, hogyan tudnának az új budai szuperkórházban dolgozni - mondta az InfoRádióban a miniszterelnöki megbízott. Bedros Róbert újabb részleteket is elárult az épülő komplexumról és beszélt a szakemberigényről is.

Az évszázad egyik legnagyobb egészségügyi zöldmezős beruházása lesz a Dél-Budai Centrumkórház, 900 felnőtt és 300 gyermekággyal, saját mentőállomással, két helikopterleszállóval és 26 különböző gyógyítási területtel – mondta az intézmény építéséért felelős miniszterelnöki megbízott. A Dél-Budai Centrum egy évben átlagosan 60 ezer esetet fog ellátni, de komolyabb krízishelyzetekben, vagy akár egy katasztrófa esetén is helyt fog állni - jelentette ki Bedros Róbert.

Kimagasló színvonalú géppark és technika

Az intézményben helyet kap majd egy központi műtőblokk 16 általános műtővel, illetve

  • egy robotsebészet
  • egy hibrid műtő,
  • három szív és mellkassebészeti műtő,
  • két császármetszésre alkalmas szülészeti műtő,
  • négy darab egynapos sebészeti műtő
  • egy endovaszkuláris műtőrészleg, ahol a stroke-os és az akut infarktusos betegeket látják el.

Mindezek mellett a diagnosztikai géppark is kimagasló színvonalú lesz: öt CT, három MRI, négy DSA, valamint PET CT is helyet kap a létesítményben.

"Ez egy rendkívüli jelentőségű dolog, pláne úgy, hogy az lesz a szlogenünk: beteget nem küldhetünk el a dél budai centrumból"

- világított rá miniszterelnöki megbízott.

A betegek és dolgozók ellátása

Bedros Róbert az InfoRádióban hozzátette, hogy az egy- és kétágyas kórtermekben a betegek kényelmesebben gyógyulhatnak majd. A dolgozókat százágyas nővérszállóval, bölcsődével és óvodával segítenék.

"A 300 gyermekágy úgy kerül kialakításra, hogy az egyik szülő ott alhat a gyerekével és foghatja a kezét,

a dolgozók családtagjai részére pedig egy hatvan férőhelyes óvodát és egy hatvan férőhelyes bölcsődét is a létrehozunk"

- mesélte.

Nem terveznek munkaerőhiánnyal

A Dél-Budai Centrumkórház szakmai bázisát a Szent Imre Egyetemi oktatókórház adja, onnan költöznek majd át az aktív osztályok a Dél-Budai Centrumba, és megjelennek majd új szakterületek is, amelyek humánerőforrás-igényét a nyitás előtt kell majd megoldani.

Az új kórház iránt nemcsak belföldről nagy az érdeklődés, hanem külföldön dolgozó magyar orvosok és szakdolgozók is érdeklődnek, hogyan jöhetnének oda dolgozni - világított rá a miniszterelnöki megbízott.

Az orvos-beteg kapcsolatról

Bedros Róbert hangsúlyozta, hogy

a kórházat az állampolgároknak, a betegek gyógyulásáért és az emberek egészségben tartásáért építik, ezért különösen fontosnak tartja az orvos-beteg kapcsolatot.

Mint mondta, ha minden adott egy kimagasló színvonalú betegellátáshoz, akkor adott kell legyen a személyzet részéről az ilyenkor elengedhetetlen emberi, empátiás oldal is, ugyanis "a beteg rá van utalva az ellátó személyzetre, belehelyezi a bizalmát, és valós és átvitt értelemben is meg kell fogni a beteg kezét", ami sokszor csodákra képes.

"Behálózzák", kapcsolódik majd Pesthez is

A kórház az autópálya felől egy lehajtósávval lesz megközelíthető, és lesz kapcsolata a régi 7-es úttal is. A környék buszos kapcsolata kiemelkedően jó, csak új megállókat kell létesíteni. Bedros Róbert kiemelten fontosnak nevezte, hogy

van terv az 1-es villamos kórházig történő meghosszabbítására, valamint hogy az új Galvani híddal létrejövő körgyűrű az intézményt közvetlenül összeköti a város pesti oldalának vérkeringésével.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Bedros Róbert: a szuperkórházat az állampolgároknak építik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018