eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Cukorbetegen sem kell lemondanunk a nyári gyümölcsökről

Fontos szabályokat kell betartani nyáron is a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban azoknak, akik cukorbetegséggel vagy inzulin-rezisztenciával küzdenek - erről a Tét-Platform szakmai vezetője, Antal Emese beszélt.

A mindent lehet, de mértékkel elvét a gyümölcsök fogyasztásánál is érdemes figyelembe venni, pláne, ha cukorbeteg, vagy inzulinrezisztens valaki. Ugyanis a gyümölcsökben is van cukor, méghozzá gyümölcscukor, amely gyors felszívódású, ezáltal inzulinválaszt vált ki a szervezetből. Ennek tükrében nem ajánlott reggel gyümölcsöt vagy gyümölcslevet fogyasztani, de kis étkezésekre 15-30 dekányi, lehetőleg szezonális gyümölcsöt elfogyaszthatunk - mondta Antal Emese, a Tét-Platform szakmai vezetője.

Mennyi gyümölcsöt ehetünk?

A nyári szezonban az a legjobb, hogy a polcokon roskadásig állnak a friss, finomabbnál finomabb szezonális gyümölcsök, amelyeknek a legjobb és legtöbb a vitamintartalma, és tele vannak ásványi anyagokkal. De a cukorbetegeknek oda kell figyelniük, hogy melyikből mennyit esznek meg, mert gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak a gyümölcsök.

"A napi megengedett szénhidrátmennyiségtől is függ, hogy mennyi gyümölcsöt vagy zöldséget fogyaszthat egy cukorbeteg, ezért szoktuk javasolni, hogy a kis étkezésekre korlátozzuk a fogyasztásunkat" - magyarázta a dietetikus.

Magasabb és alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök

A szakértő szerint a banán és szőlő majdhogynem tiltólistás egy cukorbetegnek, mivel nagyon magas a cukortartalma, de megengedett a cseresznye, a meggy, a sárgabarack, a görögdinnye, a málna és az eper. Ezeknél a gyümölcsöknél nyugodtan elcsábulhat a cukorbeteg, de persze ne kilószámra tömje magába. Itt is fontosak az arányok.

Édesítőszerrel ajánlott eltenni befőttként a gyümölcsöket. Mivel folyékony állapotban jobban és gyorsabban szívódnak fel, így a gyümölcslevek fogyasztását kerüljük - ajánlotta Antal Emese.

"Az inzulinrezisztenciában szenvedők még jobban figyeljenek oda a szénhidrátmennyiségre, és arra is, hogy milyen gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztanak, ott a gyümölcsfogyasztással is csínján kell bánni" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×