A mindent lehet, de mértékkel elvét a gyümölcsök fogyasztásánál is érdemes figyelembe venni, pláne, ha cukorbeteg, vagy inzulinrezisztens valaki. Ugyanis a gyümölcsökben is van cukor, méghozzá gyümölcscukor, amely gyors felszívódású, ezáltal inzulinválaszt vált ki a szervezetből. Ennek tükrében nem ajánlott reggel gyümölcsöt vagy gyümölcslevet fogyasztani, de kis étkezésekre 15-30 dekányi, lehetőleg szezonális gyümölcsöt elfogyaszthatunk - mondta Antal Emese, a Tét-Platform szakmai vezetője.
Mennyi gyümölcsöt ehetünk?
A nyári szezonban az a legjobb, hogy a polcokon roskadásig állnak a friss, finomabbnál finomabb szezonális gyümölcsök, amelyeknek a legjobb és legtöbb a vitamintartalma, és tele vannak ásványi anyagokkal. De a cukorbetegeknek oda kell figyelniük, hogy melyikből mennyit esznek meg, mert gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak a gyümölcsök.
"A napi megengedett szénhidrátmennyiségtől is függ, hogy mennyi gyümölcsöt vagy zöldséget fogyaszthat egy cukorbeteg, ezért szoktuk javasolni, hogy a kis étkezésekre korlátozzuk a fogyasztásunkat" - magyarázta a dietetikus.
Magasabb és alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök
A szakértő szerint a banán és szőlő majdhogynem tiltólistás egy cukorbetegnek, mivel nagyon magas a cukortartalma, de megengedett a cseresznye, a meggy, a sárgabarack, a görögdinnye, a málna és az eper. Ezeknél a gyümölcsöknél nyugodtan elcsábulhat a cukorbeteg, de persze ne kilószámra tömje magába. Itt is fontosak az arányok.
Édesítőszerrel ajánlott eltenni befőttként a gyümölcsöket. Mivel folyékony állapotban jobban és gyorsabban szívódnak fel, így a gyümölcslevek fogyasztását kerüljük - ajánlotta Antal Emese.
"Az inzulinrezisztenciában szenvedők még jobban figyeljenek oda a szénhidrátmennyiségre, és arra is, hogy milyen gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztanak, ott a gyümölcsfogyasztással is csínján kell bánni" - tette hozzá.