eur:
393.05
usd:
367.79
bux:
65888.04
2024. április 24. szerda György

Brüsszel keresztbehúzhatja a Jobbik számításait

Nincs hatásköre az Európai Uniónak meghatározni a tagállamok bérpolitikáját – közölte a Magyar Időkkel az Európai Bizottság. Így az egységes bérpolitika, tehát többek közt a Jobbik által a kampány központi céljaként megfogalmazott bérunió kialakítása ellentétes az európai uniós jogszabályokkal.

A Magyar Idők kérdésére Brüsszel azt hangsúlyozta: az unió mindössze irányelveket fogalmazhat meg a munkavállalók érdekében a tagállamok közötti különbségek lebontására.

Az áprilisban a közösség számára közzétett 20 pontos iránymutatás – amely elsősorban az eurózóna tagországait érinti – szerint nemzeti szinten kell meghatározni a minimálbéreket úgy, hogy azok garantálják a munkavállalók megélhetését és meggátolják az elszegényedésüket.

A bizottság válaszában kitért arra is: az iránymutatás szerint a bérpolitikát minden esetben a nemzeti gyakorlatnak megfelelően kell kialakítani, figyelembe véve a szociális partnerek, tehát a munkaadói, valamint a munkavállalói érdekképviseletek autonómiáját.

– Brüsszel állásfoglalása egyértelmű: a Jobbik elképzelésével szemben az uniónak nincs hatásköre a bérezési mechanizmusok kialakításában – mondta a Magyar Időknek ifj. Lomnici Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×