INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Jogorvoslattal élhetünk, ha elutasítják a körzetes gyereket

Infostart / InfoRádió
Nem történhet meg az, hogy a körzetes gyereket nem veszik fel a körzeti óvodába vagy iskolába; felvételére ugyanis jogszabályban van garancia - mondta az InfoRádiónak a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

„Jogszerűen nem fordulhat elő, hogy első osztályba beiratkozó gyereket nem vesznek fel abba az iskolába, ahová körzet szerint tartozna. Ezt a köznevelési törvény nem teszi lehetővé. A jogszabály kötelező felvételt biztosító iskolát jelöl ki és ennek az a célja, hogy minden tanuló számára a lakóhelyéhez közel legyen egy olyan általános iskola, amelynek mindenképp fel kell őt vennie, hogy a gyerek tudja teljesíteni a tankötelezettségét. Tehát az általános iskola köteles felvenni azt a gyereket, aki a körzetében lakik” - szögezte le Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette: nem történhet meg, hogy egy körzetes gyereket nem vesznek fel arra hivatkozva, hogy betelt a létszám. Ilyenkor a fenntartónak gondoskodnia kell arról, hogy csoportbontással, további osztály indításával biztosítsa a gyermek elhelyezését.

„A törvényi létszámokat meghatározzuk, ezen törvényi maximum létszámot kell betartania a fenntartónak és meg kell oldania a gyermek elhelyezését. A körzetes gyerekek fogadására az iskola tud készülni, ez nem véletlenszerűen egyik napról a másikra jelenik meg, hiszen az adott körzetben lévő gyerekek oda járnak óvodába is, illetve a jegyzőtől, kormányhivataltól kaphat arra vonatkozó adatokat, hogy kik azok a körzetes gyerekek, akik jelentkezni fognak az adott intézménybe. A kérdés az, hogy a körzeten kívüli gyerekekkel mit tud kezdeni, de a körzetes gyerekek fogadására egy iskolának fel kell készülnie” - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, semmilyen esetben nem történhet meg jogilag, hogy elutasítják a jelentkező gyermeket.

„Ha ilyen mégis előfordul, akkor a szülőnek a fenntartóval szemben jogorvoslattal kell élnie az elsőfokú döntés ellen, erre őt a köznevelési törvény hatalmazza fel. Ekkor már a fenntartónak kell eljárnia, aki másodfokú döntést hoz, az iskolát egy új döntés meghozatalára tudja utasítani és a gyerek felvételre kerül” - fogalmazott Sipos Imre.

Az InfoRádiónak arra a felvetésére, miszerint az elutasításra volt már példa, és ha elindítunk egy jogorvoslati eljárást, ez esetleg megmérgezheti a gyermek iskolában eltöltött éveit, az államtitkár megismételte: a köznevelési törvény előírja, hogy mindenképpen fel kell venni a gyermeket.

Mint mondta, nagyon reméli, hogy egy esetleges eljárás nem lehet befolyással a gyermek tanulóéveire.

„A jogviszony létesítése és a gyerek csoportba sorolása az iskolaigazgató feladata. Nem szabad semmilyen megkülönböztetést tenni gyerek és gyerek között, attól függően, hogy milyen módon került be az iskolába” - hangsúlyozta Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak.


A címlapról ajánljuk