eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Mráz-Magyar: politikai jelentősége van a népszavazásnak

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint nem fontos a résztvevők száma a kormány menekültkvóták ügyében kezdeményezett népszavazásán. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója pedig a referendum szükségességének kérdését vetette fel. A szakértők az InfoRádió Aréna című műsorának voltak a vendégei.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója és Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója is politikai kérdésnek tartja a kormány menekültkvóta ügyében kezdeményezett népszavazását.

„Nagyon fontos jelzésértéke lenne annak a döntésnek, hogy Magyarországon nem csak a médiában, az utcán komoly társadalmi támogatottsága van a kormány álláspontjának. Nem jogi, hanem politikai jelentősége van” - közölte Mráz Ágoston Sámuel.

Magyar Kornélia úgy fogalmazott: „a jogi implikációja számomra nem világos. Ha a nem-ek győznek, arra számítana a kormány, az mire kötelezné az Országgyűlést, ami mire kötelezné az Európai Uniót. Májusban lesz Kúria-döntés, tehát még nem tudjuk, hogy útjára indulhat vagy sem. Tehát ez komplex kérdés, nem lehet elmenni mellette, mert gyengítheti azt, hogy mennyire tudja a kormány kommunikálni, hogy egyébként erre szükség van.”

Mindkét elemző egyetértett abban, hogy bár most kevésbé hangsúlyos, de Brüsszelben idén újra napirendre kerülhet a menekültek unión belüli elosztása.

Társadalmi, mentálhigiénés problémának nevezte Kiss László ügyét az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozó két politikai elemző. A korábbi úszó szövetségi kapitányról egy internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték, de 20 hónap után szabadult. Németh Zoltán összeállítása.

Mindkét elemző fontosnak nevezte Kiss László, a magyar úszócsapat lemondott szövetségi kapitány ügyét. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója úgy fogalmazott: szükség lenne határozottabb megnyilvánulásokra a Kádár-korban ott maradt féllábunk miatt.

„Ez biztosan egy társadalmi mentálhigiénés küzdelem, hogy ebből hogyan tudunk kijönni. Továbbra is gyakoroljuk azt, hogy mentegetjük a saját kutyánk kölykét, elnézzük neki azt, amit, az egész úszótársadalom, ha jól értem, mindenki, de legalábbis egy szűk kör tudott, vagy ezeket a felszínre hozzuk, és azt mondjuk, van egy ilyen, aminek következményeinek kell lennie, hogyan tudunk együtt élni ebben a társadalomban így.”

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Németországban Günther Grass íróról derült ki, hogy a második világháborúban a Waffen SS-nek volt a tagja.

„Meg lehet-e oldani ezt az ügyet? Az egy nagyon belülről jövő, mély vágya az embernek, hogy legyen rend, szabadság, tiszta viszonyok, derítsük ki, hogy mi is történt pontosan a rendszerváltozáskor. Akár az ügynökakták kérdése, vajon megoldható-e? Ha mindent nyilvánosságra hoznának, rendkívül sok konfliktus lenne, nem az a véleménye uralkodna-e, hogy az igazán fontos aktákat már megsemmisítették, nem tudtuk meg az igazán fontos titkokat ezekből az ügyekből.”

Kiss László korábbi úszó szövetségi kapitányról egy internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték, de 20 hónap után szabadult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×