Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így választ műtőt az okosbeteg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megdöbbentő különbségek tapasztalhatók a várólisták között az ország különböző régióiban: van, ahol hónapokat, netán éveket kell várni egy-egy műtétre, máshol kevesebbet. Éppen ezért érdemes - és a szabályok értelmében lehet is - máshol végeztetni a betegeknek a rájuk váró műtétet, ha az illetékes kórházban túl hosszú a várólista - tudta meg az InfoRádió Rudner Ervintől, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagjától.

"A várólisták az elmúlt két évben a várólista-csökkentő program hatására jelentősen csökkentek - megváltozott a várólistán szereplők száma és a várakozási idő nagyságrendje is. Ez egy országos átlag, vannak területi egyenetlenségek és különbségek. Ezért is indult el az az újszerű megoldás, hogy azokon a területeken, ahol a várólista jelentősen hosszabb az átlagosnál, ezen betegek elmehetnek olyan helyre, ahol hamarabb kerülhetnek ellátásra" - mondta Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, a szolnoki MÁV Kórház főigazgatója.

Hozzátette: a szabályok ezt lehetővé teszik. A kórházszövetség magára is vállalta, hogy ebben aktív kommunikációt folytat és megjelentette saját honlapján azon intézmények névsorát, akik saját várólistájukon kívül rendelkeznek olyan kapacitással, amellyel belátható időn belül fel tudják vállalni a hosszú várakozási idővel rendelkezők műtéti ellátását.

"Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatja a kivizsgálás költségét, az esetleges utazási költséget, sőt ha orvosilag indokolt, a kísérő utazási költségét is. A szabad kapacitással rendelkező fogadóintézmények önként felajánlották, hogy vállalják azon betegek kezelését is a várólistáról, akik náluk hamarabb kapnak időpontot. Ez jó a betegeknek és az intézményeknek is, mert ezzel plusz bevételi forrást tudnak teremteni, azon túlmenően, hogy segítenek a betegeknek" - hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

Mint mondta, a várólista területi különbségeinek több oka lehet. Azokon a helyeken, amelyek extrém mértékben eltérnek az országos átlagtól, meg kell vizsgálni, mi az oka annak, amiért ott hosszú várólista jelentkezik. Ennek lehetnek tárgyi és személyi okai, kezdve az operáló orvostól a műtőkapacitásig, de előfordulhat az is, hogy mindezek figyelembe vételével olyan kevés műtétet tudnak betervezni, hogy már nem várólistáról, hanem előjegyzési listáról van szó. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy a betegek kezelését rendszerszerűen hová irányítsák.

"A várólisták vizsgálata folyamatosan megtörténik és igyekszünk megnézni, hogyan lehet orvosolni. Az elmúlt időszakban rendkívül sokat változott a várólista, rendeződnek azok a kivételek is, ahol hosszabb a várakozási idő" - mondta Rudner Ervin.

Hangsúlyozta: tisztán kell látni és külön kell választani a várólistától az akut, súlyos életveszélyes állapotok kezelését.

"Szép eredményekről tudunk beszámolni, mert az elmúlt év végi statisztika alapján megközelítettük a szakmailag még kezelhető és emberileg még tolerálható állapotot, tehát amit korábban kitűztünk magunk elé: hogy fél éven belül megtörténjen ezen betegek ellátása. Ezt szolgálta az 5 milliárdos várólista-csökkentő program, amely nemrég fejeződött be. Ennek a pozitív tapasztalata is azt mutatja, hogy érdemes folytatni. Így látja az egészségügyi kormányzat is, épp ezért indult el egy újabb 5 milliárdos program, amelynek célkitűzése, hogy még rövidebb időre szűkítsük a várakozás idejét" - számolt be az eredményekről Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.