Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Falust ma visszaléptetik?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Index, a HVG, az ATV és a Népszabadság információja szerint ma délben visszalépteti Falus Ferencet az őt jelölő három baloldali párt. Az értesülések szerint az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője lesz.

Az Index úgy tudja: a baloldali pártok vezetői már napok óta egyeztettek Falus Ferenc lecseréléséről. Az atv.hu úgy értesült: Falus visszalépését az ellenzéki pártok előzetes kutatása előzte meg, amelynek eredménye azt mutatta: az Együtt, az MSZP és a DK által támogatott jelölt nem lesz képes a hátralévő hetekben lendületet adni a kampánynak. A hvg szerint a visszaléptetés valódi indoka, hogy az őt jelölő pártok annyira hatástalannak találták a kampányát, hogy az jelentősen rontja a kerületi esélyeiket is. Falus Ferenc a múlt héten még arra számított, hogy a szavazatmaximálás érdekében az ő javára lép vissza a többi jelölt.

Az Index szerint a baloldali pártok vezetői a múlt héten szűk körben elkezdtek arról beszélni, hogyan lehetne változtatni az egész helyzeten: minél kevesebb főpolgármester-jelöltet hagyni a pályán, illetve felpörgetni a budapesti kampányt. Úgy döntöttek, hogy Falus visszalépése és Bokros támogatása a megoldás. Pár nappal ezelőtt közölték a dolgot Falussal, aki a lap szerint "nagyon elegánsan" vette tudomásul a visszaléptetését" és közölte ő is beáll Bokros Lajos mögé.

Falus Ferenc augusztus elején jelentette be, hogy a 3 párt támogatásával ő lesz Tarlós István egyik kihívója. Falus korábban az MSZP tagja volt, később a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítói között bukkant fel.

Bokros Lajos a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjeként indul a választáson, a szabályok szerint a szavazólapon is csak ez a logó lesz a neve mellett. A következő két hétben azonban az MSZP, a DK és az Együtt-PM is Bokrossal kampányol, például a tervek szerint minél több baloldali kerületi polgármester-jelölttel mutatkozik majd és közös kampányzáró is lesz. A tervek szerint Bokros mai sajtótájékoztatóján az őt immár támogató baloldali politikusok is részt vesznek majd.

Bokros Lajos esélyeit növelheti Tarlóssal Istvánnal szemben, hogy a függetlenként induló Magyar György hétfő reggel az ATV-ben bejelentette, hogy visszalép a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjének javára.

A Népszabadság úgy tudja: a baloldali pártok a következő napokban várhatóan a Liberálisok indulójára, Bodnár Zoltánra is nyomást gyakorolnak azért, hogy ne induljon a főpolgármester-választáson, de az Index szerint  Bodnár Zoltán nem tervezi visszalépését.