eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ma tárgyal Tarlós az Alstom képviselőivel

Csütörtökön fogadja a főpolgármester az Alstom képviselőit. Tarlós István a metrókocsi-beszerzés kapcsán szerdán azt nyilatkozta: a városvezetés mentené ami menthető.

A Főpolgármesteri Hivatalban fogadja Tarlós István főpolgármester csütörtökön az Alstom képviselőit, miután a BKV múlt héten közölte, hogy felbontotta a francia céggel kötött metrókocsi-szerződéseket. A városvezető szerdán azt nyilatkozta: mentené, ami menthető.

"Természetesen arra törekszünk, hogy a város a lehető legkisebb veszteséggel ússza meg a dolgot, ezért nem zártam ki és most sem zárom ki, hogy az Alstommal leülünk tárgyalni és meghallgatjuk őket" - mondta Tarlós István.

A BKV azért bontotta fel múlt héten a céggel 2006 májusában kötött szerződéseket, mert a Nemzeti Közlekedési Hatóság másodfokon is elutasította az Alstom típusengedély-kérelmét, a járművek fékrendszerével kapcsolatos kifogások miatt. A szerződések szerint a francia társaság a 2-es metró vonalára 22, egyenként öt kocsiból álló szerelvény, az épülő négyes metró vonalára pedig további 15, egyenként négy kocsiból álló szerelvény leszállítását vállalta, összesen 247 millió euróért, mai árfolyamon több mint 68 milliárd forintért.

Az első szerelvény több hónapos késéssel, 2009 januárjában érkezett meg Budapestre. Jelenleg három szerelvény van a fővárosban, 19 pedig a cég katowicei üzemében áll, szállításra készen. A BKV eddig 30 milliárd forint előleget fizetett.

A szerződés felbontására vonatkozó közleményre az Alstom képviselői - szintén közleményben - meglepettségüknek adtak hangot, mivel megítélésük szerint a szerződés felmondása nem alkalmazható. Hangsúlyozták emellett, hogy szerelvényeik megfelelnek a magyarországi és az uniós követelményeknek. Részben erre reagálva nyomatékosította Tarlós István főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján, hogy álláspontja szerint viszont sem a magyarországi sem az uniós követelményeknek nem felelnek meg a szerelvények.

A bírósági eljárást egyébként az Alstom is el akarja kerülni, a cég bízik abban, hogy születhet olyan megállapodás, amely elfogadható mind a BKV, mind pedig a Fővárosi Önkormányzat számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×