eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Aszódi Attila: Nehezen valósítható meg az unió energiapoltikája

A piaci versenyelőny érdekében próbál élen járni az Európai Unió a megújuló energiahordozók felhasználásában - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Aszódi Attila. A Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy csak hosszú távon, 20-30 év múlva változhat meg az unióban és Magyarországon a megújuló és a hagyományos energiaforrások felhasználásának aránya.

Jól hangzik, de csak egy politikai szólam az Európai Unió háromszor húszas direktívája, amelyet nem gondoltak végig alaposan - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. 

Aszódi Attila szerint a célkitűzés helyes, mert valóban van lehetőség arra, hogy növeljék az energiafelhasználás hatékonyságát. De abban látszik némi jó értelemben vett hátsó szándék is, hogy az EU megpróbál a megújuló energiaforrások felhasználásában a világ előtt járni. Így ugyanis versenyelőnyhöz juthat az európai ipar a világ többi régiójához képest - tette hozzá.

Itt elsősorban, valljuk be, Németországról, Franciaországról és a környezetükben lévő nyugat-európai államokról van szó. Arról, hogy ezek az országok olyan technológiákat fejlesszenek ki a háromszor húszas direktívának megfelelően, amelyeket a világpiacon értékesíthetnek - jegyezte meg Aszódi Attila.

Ez nagyon, okos és nemes cél, azonban nagy baj lenne, ha Magyarország csak ezeknek a számoknak a hatása alá kerülne, de azt a hasznot, amelyet a nyugat-európai poltika e mögé szánt, hazánk nem élvezhetné - szögezte le az elnök.

Abból, hogy az útitervek még csak most készülnek a megvalósításra, látszik, mennyire nem gondolták alaposan végig az elképzeléseket, és ezek csupán célkitűzések voltak. Még csak most dolgozik azon az energetikai szakma, hogy miként lehet ezekhez a célokhoz eljutni. Ebben pedig a különböző országok más-más utat követnek - vélekedett Aszódi Attila.

Az energetikus szerint mindezek mellett elérhetők az unió célkitűzései. Az energiahatékonyság növelése  tovább javíthatja a megújuló energiaforrások arányát. Amennyiben pedig bevezetik a széndioxid-kibocsátás szankcióit, ez visszaszoríthatja a fosszilis energiahordozók felhasználását. Ha 2020-ig nem is, de 2030-ra mindenképpen lehetséges számottevő átrendeződés az energiaforrások területén, drámai változás azonban nem valószínű - mondta Aszódi Attila.

Fontos hangsúlyozni, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésben az EU igyekszik elől járni, ki is jelentették, hogy ha e téren a világban vállalják a húsz százalékos mérséklést, akkor Európa 30 százalékot csökkent. Ezek persze nemes szólamok, fűzte hozzá a szakember, de ha nem valósulnak meg, annak az lehet a veszélye, hogy a termelő iparágakat, amelyek a GDP-t gyarapítják, kihelyezik olyan országokba, ahol nincsenek ilyen nagy vállalások -tette hozzá.

Tehát, ha az EU, és benne Magyarország nem ésszerűen hajtja végre ezt a programot, akkor komoly versenyhátrányba kerülhet, amely az itt élő emberek életminőségét is alaposan leronthatja - figyelmeztetett Aszódi Attila. 

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×