eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sólyom László: "Nem kívánatos az általam képviselt elnöki felfogás"

Az ellenzéki pártok nem támogatják Schmitt Pál államfői jelölését. Az MSZP Balogh Andrást, a Jobbik Morvai Krisztinát, a Lehet Más a Politika Sólyom Lászlót szeretné látni a köztársasági elnöki székben. Sólyom László nyilatkozott: már a választások előtt megértette, nem kívánatos az általa képviselt felfogás, ezért a következő öt évben igyekezne megtalálni az előtte megszokott elnöki szerepkört.

A Fidesz-KDNP frakciószövetségen kívül egyik párt sem támogatja Schmitt Pál államfővé választását. A miniszterelnök szóvivője szerda délelőtt jelentette be, hogy Orbán Viktor azt javasolja, hogy a Fidesz az Európai Parlament eddigi alelnökét, az Országgyűlés jelenlegi elnökét jelölje a jövő keddi köztársasági elnökválasztásra.

Az MSZP szerint nincs semmi meglepő a Fidesz bejelentésében, azt ugyanis a párt parlamenti frakcióvezetője szerint már egy hónapja lehet tudni, hogy Schmitt Pál lehet az államfő, Kövér László pedig az őt váltó házelnök.

AZ MSZP Balogh András bangkoki nagykövetet jelöli államfőnek; ehhez megvan a szükséges 50 képviselőjük. A Jobbiknak és a Lehet Más A Politikának viszont nincs, tehát a két ellenzéki párt hivatalosan nem állíthat köztársasági elnökjelöltet. Kívánalmaik viszont vannak.

A Jobbik már a választási kampányban kijelentette, hogy Morvai Krisztina jelenlegi EP-képviselőt szeretné az államfői székben látni. A radikális párt levélben kéri a többi frakciót, hogy támogassák Morvai Krisztinát. A független Molnár Oszkárral együtt így már 48 aláírás összejött az európai parlamenti képviselőnek, kettő azonban még így is szükséges.

A Lehet Más a Politika Sólyom László újraválasztását támogatja. Az ökopárt azt kérte a Fidesztől: tegyék lehetővé, hogy Sólyom László jelenlegi államfő is a jelöltek között legyen. Bár a Fidesz és a KDNP kétharmados parlamenti többsége alapján egyértelmű, hogy Schmitt Pál fogja megkapni a köztársasági elnök megválasztásához szükséges egyszerű többséget, ettől függetlenül a kormánypárt szokatlan gesztust tett az MSZP-nek.

A Fidesz és a KDNP ugyanis meghívta a keddi frakcióülésre Balogh András szocialista államfő-jelöltet, majd a nyilvános meghallgatás után, amelyen egyébként kétszer meg is tapsolták, alkalmasnak nyilvánították a köztársasági elnöki posztra. Erre válaszul a szocialista frakció is meghallgatná Schmitt Pált a képviselőcsoport hétfői ülésén. Sőt, az LMP is igényt tartana egy beszámolóra a fideszes és a szocialista jelölttől.

Sólyom László időközben interjút adott a Heti Válasznak. A köztársasági elnök azt mondta, már a választások előtt megértette, hogy nem kívánatos a jövőben az általa képviselt elnöki felfogás, ezért most igyekszik megtalálni a "volt elnök" szerepkört.

Sólyom László mandátuma augusztus 4-én jár le, az Országgyűlés jövő kedden szavaz az államfő személyéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×