eur:
389.14
usd:
361.9
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Török: A BKV-botrány a korrupció szimbólumává vált

A korrupció szimbólumává vált a BKV-botrány - fogalmazott az InfoRádiónak adott interjújában a Vision Politics igazgatója. Török Gábor szocialista belharcok következményének tartja, hogy az MSZP felbontotta a koalíciót a fővárosban az SZDSZ-szel. Hozzátette: a szocialista párt hárítja a felelősséget, azonban a választók nem fogják elfelejteni a szabad demokratákkal való majdnem két évtizedes együttműködést.

Azért bomlott fel a fővárosi koalíció az MSZP és az SZDSZ között, mert ami történt, arról kiderült, hogy hatással van az országos politikára is - mondta az InfoRádiónak Török Gábor politológus. A Vision Politics igazgatója szerint az együttműködés korábban sem volt zökkenőmentes, de mindennek az alfája és az omegája a BKV-botrány, ami a korrupció szimbólumává vált.

Az MSZP-nek valamit tennie kellett, és két lehetősége volt: az egész ügy élére áll, vagy elmenekül. Először megpróbálta az elsőt Horváth Csaba fellépése és a meghirdetett három hónapos program révén, ám miután kiderült, hogy ez sikertelen, a másodikkal próbálkoznak a szocialisták, vagyis kimenekülni, asztalt borítani, és a felelősséget áttolni - fejtette ki a politológus.

Nincs megoldás

Török Gábor kiemelte: nehéz helyzetben próbálkozik az MSZP. Ez a megoldás nem az igazi egy olyan helyzetben, ami vesztes pozíciónak tűnik a szocialistáknak - vélekedett a Vision Politics igazgatója, aki szerint nincs erre a helyzetre megoldás, ez a kísérlet sem fogja azt eredményezni, hogy a választók elfelejtik az eddigi, közel két évtizedes együttműködést.

A fővárosi botrányok az országos népszerűségre is hatással vannak - mondta a politológus. Hozzátette: a Bajnai-kormány megalakulása után látható volt apró felkapaszkodás az MSZP népszerűségét tekintve, de a BKV-botránysorozat ezt megakadályozta és visszalökte az MSZP-t a majdnem egy számjegyű kategóriába.

Az utolsó mentsvár

A főváros az utolsó mentsvár az MSZP-nek, ha itt is sikertelenek a szocialisták, akkor nem remélhetnek jó szereplést az országos szinten sem - emelte ki a politológus, aki úgy véli, rövid az idő ahhoz, hogy a választók elfelejtsék a botrányokat és az SZDSZ-szel való együttműködést.

A Vision Politics igazgatója szerint az MSZP-n belül meghúzódó frontvonalak eredményezték ezeket a döntéseket a BKV-botrány kapcsán. Török Gábor kifejtette: vannak, akik jelentős pozícióvesztéseket szenvedtek el, Hagyó Miklós és Horváth Csaba a legnagyobb vesztesei az ügynek, míg voltak olyanok az MSZP-n belül, akiknek érdekük volt ezeknek a politikusoknak a gyengítése. Most már Steiner Pál fővárosi frakcióvezető lett a legfajsúlyosabb szocialista politikus, tehát vannak nyertesei is a belharcoknak - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×