eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Törvénytelen, hogy önkormányzatok kedvezményesen adnak bérbe ingatlant pártoknak

Egyre kevesebb önkormányzat ad bérbe kedvezményesen ingatlant pártoknak, de az így adott juttatások még mindig több tízmillió forintot tesznek ki. A gyakorlat törvénytelen, ezt az Alkotmánybíróság is kimondta, az ítélete azonban csak Ferencvárosra vonatkozik, itt volt ugyanis egyedül konkrét panasz. Szakértők szerint azonban súlyos politikai és erkölcsi hibát követ el az az önkormányzat, amelyik ezt nem teszi magára nézve is kötelezőnek.

2006-ban 85 millió forint, 2007-ben már csak 76 millió forint adományt kaptak a pártok az önkormányzatoktól - mondta az InfoRádió megkeresésére az Állami Számvevőszék főcsoportfőnök-helyettese. Bár a budapesti kerületek és a megyeszékhelyek hangsúlyozzák, nem adományról van szó, ők ugyanis nem utalnak közvetlenül pénzt a pártoknak, lényegében mégiscsak erről van szó, a legtöbb helyhatóság ugyanis mélyen áron alul, adott esetben 90-100 százalékos kedvezménnyel ad bérbe ingatlant pártoknak. Horváth Balázs azt mondta, bár erre a gyakorlatra helyi rendeletek hatalmazzák fel az önkormányzatokat, azok törvényessége mégis vitatható.

Az Alkotmánybíróság ugyanis konkrét panaszra megsemmisítette a ferencvárosi önkormányzat ez irányú rendeletét. A bérleti díjkedvezmény sérti az alkotmányban foglalt jogegyenlőség követelményét, továbbá az önkormányzati törvény egyes rendelkezéseibe is ütközik, a pártok támogatása ugyanis nem tartozik a helyi közügyek körébe, nem szolgálja az önkormányzati feladatellátási célokat.

Horváth Balázs szerint az Alkotmánybíróság döntéséhez illeszkedően a Legfelsőbb Bíróság is precedensértékű ítéleteket hozott. Kérdés, hogy mit tegyen a többi önkormányzat. Fleck Zoltán jogszociológus szerint nekik is igazodniuk kellene a testület ítéletéhez, még ha az közvetlenül nem is rájuk vonatkozott. "A mai szabályozás alapján tényleg az vethető fel legfeljebb, hogy súlyos politikai és erkölcsi felelőssége van azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt nem veszik figyelembe" - mondta.

Az Állami Számvevőszék már egy évtizede felhívta erre a problémára a figyelmet, az akkor formálódó, és erre megoldást kínáló pártfinanszírozási törvényjavaslatot azonban nem fogadta el az Országgyűlés. Az ellenőrző hivatal azt tartaná jó megoldásnak, ha nevesítve, legálisan adhatnának az önkormányzatok kedvezményeket, a jogegyenlőség megteremtésével. Addig is azonban tendencia, hogy egyre több önkormányzat ajánlja fel a pártoknak, hogy megvásárolhatják az adott ingatlanokat. Erre kedvezményes hitelből állítólag van is igény. Horváth Balázs azonban hangsúlyozta, a jogi probléma rendezése a politikai döntéshozók felelőssége, nem az Állami Számvevőszéké.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×