eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Politikusok, akiknek a neve felmerült a Zuschlag-ügyben

Eddig többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Szilvásy György titokminisztert, Mesterházy Attilát, az MSZP országgyűlési frakcióvezetőjét, Göncz Kinga külügyminisztert, Jánosi György korábbi ifjúsági minisztert hallgatta meg az ügyészség és a bíróság a Zuschlag-ügyben. A különösen nagy kárt okozó csalással vádolt egykori MSZP-s képviselő és vádlott-társai azonban sok más politikust is belekavartak már az ügybe.

A miniszterelnök

Zuschlag Jánost és hét társát 2007 júniusában gyanúsították meg különösen nagy kárt okozó csalással (a vádlottak száma azóta 15-re emelkedett). A vád szerint törvénytelenül használtak fel több mint 50 millió forintot az egyes alapítványoknak és egyesületeknek odaítélt 80 millió forintnyi közpénzből. A támogatások egy részét 2003-ban és 2004-ben kapták a szervezetek, akkor, amikor Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter volt. A miniszterelnököt emiatt 2007 szeptemberében hallgatta meg tanúként a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A vallomás részleteit csak 2008 júniusában ismerhette meg a közvélemény. Az MTI-hez eljuttatott írásos változatából az derül ki, hogy a kormányfő mindössze egyszer beszélt Zuschlag Jánossal a szocialista politikus büntetőügyéről, amikor azt tanácsolta neki, hogy ne fusson fűhöz-fához, mert azzal teszi a legrosszabbat.

Gyurcsány Ferenc beszámolt arról, hogy 2007. augusztus végén, szeptember elején, Kecskeméten találkozott az MSZP-frakció tagjainak egy csoportjával, ahol jelen volt Zuschlag János is, aki említést tett neki az ellene folyó büntetőeljárásról. "Én azt válaszoltam neki, hogy a legrosszabbat azzal teszed, hogy fűhöz-fához futsz ezzel. Korábban ugyanis hallottam, hogy többeket felhívott, például Lendvai Ildikót, ezután elváltunk egymástól" - olvasható a tanúvallomásban.

A pályázatok elbírálásáról vallomásában azt mondta a kormányfő: a kiírásról, vagyis a célról, a feltételekről és a lehetséges pályázók köréről a minisztérium döntött, a döntés minden esetben a tárcavezetőé volt, a bírálatok előkészítését azonban tárca egyik háttérintézménye, a Mobilitas készítette elő. Támogatásra érdemesnek elsőként az ifjúsági helyettes államtitkár minősítette a beadványokat, ez a lista került a közigazgatási államtitkárhoz, majd a miniszterhez.

A minisztérium munkatársai

A miniszterelnök előtt tett vallomást Ocsovai Tamás volt helyettes államtitkár, aki azt mondta: a minisztériumi kiírású pályázatok, valamint a minisztériumhoz benyújtott egyedi támogatási kérelmek elbírálásánál rendszeresen előfordult, hogy utasításra járt el és javasolt támogatásra pályázatokat, kérelmeket.

A miniszterelnök után nem sokkal hallgatta meg az ügyészség az ifjúsági tárca volt közigazgatási államtitkárát, a jelenlegi titkosszolgálati minisztert, Szilvásy Györgyöt, akit a pályázati rendszer működéséről, a pályázatok elbírálásáról kérdezett. Szilvásy György nem akkor dolgozott az ifjúsági tárcánál, amikor Gyurcsány Ferenc, így ő az eggyel korábbi rendszerről tudott beszámolni.

2007 őszén Göncz Kinga jelenlegi külügyminiszter, az ifjúsági, családi, szociális és esélyegyenlőségi tárca volt vezetője is tanúvallomást tett Kecskeméten. A gyanú szerint az ügyletek 2000 óta folyhattak, ez idő alatt négy miniszter felügyelte az ifjúságügyet.

Korábban vallomást tett Jánosi György korábbi gyermek-, ifjúsági-, és sportminisztert, valamint Ujhelyi István, az önkormányzati tárca és Arató Gergely, az oktatási minisztérium államtitkára. A 2005-ben, egy rutinvizsgálattal kezdődő nyomozás során Mestesházy Attilát, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettesét, a sporttárca volt politikai államtitkárát 2007 októberében hallgatta meg tanúként a Kecskeméti Városi Ügyészség.

Hogyan informálódott a nyomozásról?

Az 2008 tavaszán derült ki, hogy Zuschlag János tudott az ellene folyó, titkosszolgálati eszközökkel történő adatgyűjtésről. Az ügyészség ezért vizsgálni kezdte, miként értesült idő előtt Zuschlag János arról, hogy lehallgatják, valamint, hogy Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerepet játszhatott-e az egykori MSZP-s képviselő informálásában.

Később kiderült, Zuschlag rendőrségi és belügyminisztériumi dolgozókkal is kapcsolatot tartott a nyomozás idején. Az elsőrendű vádlott egy telefonbeszélgetéséből az derül ki: Õri András negyedrendű vádlott, - aki 2002 és 2004 között az MSZP parlamenti frakció gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportjának alkalmazottja volt - a nyomozás és a házkutatások miatt nagyon aggódott, míg Zuschlag János a dolgot félvállról vette. A volt képviselő a rendőrségi kapcsolatain keresztül információkat kapott az egyesületek gazdálkodását vizsgáló nyomozásról, illetve megpróbálta annak kimenetelét befolyásolni.

A negyedrendű vádlott viszont kifogásolta, hogy az egykori Baranya megyei rendőrfőkapitány, aki Lampert Mónika belügyminiszter kabinetirodájának munkatársa volt, miért nem tájékozódik az ügyben. Az elsőrendű vádlott többször is próbálta nyugtatni egykori társát és megígérte, hogy beszél a belügyminisztériumi dolgozóval.

Arról is biztosította, hogy az ügy nem kerül bíróság elé, legfeljebb ügyészi megrovást kapnak. Az egykori képviselő emlékeztette társát arra, hogy a rendőrséget nem igazán foglalkoztatja az ügyük. Az eljárást egyébként a rendőrség le akarta zárni, mert a nyomozás ideje alatt nem tudtak eredményeket elérni. Ezért az ügyészség saját hatáskörébe vonta a nyomozást. Néhány hónap múlva pedig már az ügyészség őrizetbe vette Zuschlag Jánost és társait.

A tárgyaláson lejátszották azt a beszélgetést is, amelyben a képviselő arra utasítja társát, hogy ne beszéljen, majd személyesen találkoznak. A vádlott ekkor már tudta, hogy telefonját lehallgatják.

A vádemelés 2008. május 14-én történt meg. 2008 októberében az is kiderült, hogy a nem elszámolható pénzek egy része Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s politikusok kampányát gazdagította. Baráth Etele azt nyilatkozta: nem tudott erről, kampánypénzét nem ő gyűjtötte össze.
Hogyan kerül a képbe Gyurcsány és Szijjártó?

A másodrendű vádlott, Lados István a bírósági meghallgatásán, 2008 októberében azt mondta: Zuschlag János különböző módszerekkel megpróbálta elérni, hogy a pályázatok készítése idején az akkor még a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot vezető Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is keverjék bele az ügybe.

Zuschlag János arra utasította Ocsovai Tamást, aki korábban az ifjúsági és sportminisztérium helyettes államtitkára volt, hogy vallomásából az derüljön ki: az ügy az nem Zuschlag-ügy, hanem a politikai rendszer működésére jellemző, bevett módszer - tette hozzá.

Novemberben Zuschag egyik telefonbeszélgetését hallgatta meg a bíróság, amelyet ismeretlen személlyel folytatott. Ebben Zuschlag János és MSZP közötti alkudozásra történtek utalások. A trágár szavakkal tűzdelt felvételen Zuschlag egy "Feri" nevezetű emberről beszél.

Még novemberben a tárgyaláson több vezető szocialista politikus neve elhangzott. Bár Õri András negyedrendű vádlott megtagadta a vallomást a Zuschlag-per tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, de a bíró felolvasta a nyomozóhatóság előtt tett vallomását, amelyek megerősítették a vád állításait.

Õri 2002 és 2004 között Zuschlag János mellett is dolgozott, az ő utasítására részt vett pályázatok készítésében. Õri András azt vallotta, hogy az ifjúsági- gyermek- és sport-munkacsoportban tevékenykedő Újhelyi Istvántól és Arató Gergelytől is megkérdezte, nem jelent-e problémát, hogy a pályázatok nem valós tevékenységet takarnak, és a magán bankszámlájára is érkeznek pénzek, amelyeket átadott Zuschlagnak. "Azt mondták, ne törődjek ezzel, mert ezek az alapítványok Zuschlag érdekeltségébe tartoznak" - fogalmazott a bíró által felolvasott korábbi vallomásában Õri.

A mellékszál

Egy korábban lejátszott telefonbeszélgetésből kiderül, hogy Zuschlag János pénzt vagy egy, az egzisztenciáját biztosító állást kért cserébe azért, hogy lemondjon parlamenti mandátumáról a Terror Háza előtt 2004-ben tett kijelentései miatt.

Az egykori szocialista képviselő már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején alkudozott a pártvezetéssel. "Azt mondja a Feri, hogy ő igazán a hétfő reggeli alkudozáson volt kibukva. Mondom neki, hogy neked problémád van, hogy mennyi lovettát kaptam múlt évben. Õ mondta, hogy igen, de higgyem el, hogy a Lendvai Ildikó mély megdöbbenéssel mesélte, hogy alkudoztam a Puchhal. Tehát azt mondta,... úgy adta elő, mintha Lendvai Ildikónak ez az évtized sokkja lett volna. (....) Én szerintem sem, bár mondjuk az Ildikó ilyen értelemben azért egy kicsit meg volt lepődve, hogy 10 milliókról ment az alkudozás. Tudod, hogy ekkor mi van, meg akkor mi van."

Álságos pártfinanszírozás

Tavaly decemberben az ötödrendű vádlott ügyvédje már a parlamenti pártok elnökeit és a főpolgármestert is "belerángatta" az ügybe. Sándor László azt indítványozta, hogy tanúként hallgassák meg Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya és Fodor Gábor pártelnököket, az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi minisztereket - Deutsch Tamást, Jánosi Györgyöt és Göncz Kingát - valamint Demszky Gábor főpolgármestert. A jogász szerint a tanúk meghallgatásával kell feltárnia a bíróságnak, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben milyen "álságos pártfinanszírozás" folyik Magyarországon.

A per, már lezárult első szakaszának során legutóbb Lusztig Péter, az igazságügyi tárca tanácsadója, volt baranyai rendőrkapitány és egykori MSZP-s országgyűlési képviselő neve került az újságokba. Ezután nem sokkal más jellegű elfoglaltságaira hivatkozva azt kérte az igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy ne hosszabbítsa meg az év végén lejáró tanácsadói szerződését. Draskovics Tibor miniszter elfogadta a kérést.

A per tárgyalásán lejátszották azokat a lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amelyek egyikéből kiderült, hogy Lusztig Péter 2007. január 29-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tanácsadójaként segítséget ígért Zuschlag Jánosnak a nyomozás során. Lusztig Péter a távirati irodának úgy reagált: nem követett el jogszabálysértést. Leszögezte, hogy Zuschlag János azért fordult hozzá, mert ő a hivatal hasonló ügyekkel foglalkozó köztisztviselője volt.

A per folytatódik.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×