eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Értelmetlenné vált az antikorrupciós testület?

Elképzelhető, hogy megszűnik a miniszterelnök által létrehozott antikorrupciós testület, a kormány ugyanis eddig a grémium egyetlen javaslatát sem fogadta el, emiatt a bizottságot már négyen elhagyták. Mások szerint nem biztos, hogy a korrupció felszámolásához egy testület hatékony eszköz.

A bizottság egyik tagja, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, Finszter Géza az InfoRádiónak azt mondta: nem biztos benne, hogy bizottságok alakításával fel lehet számolni a korrupciót.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2007 szeptemberében alakult meg az Antikorrupciós Koordinációs Testület, ennek ellenére a grémium még egyetlen javaslata sem került a kormány elé. Pedig a civil szervezetek és jogászok, valamint intézetek képviselőiből álló testület már februárra elkészített egy dokumentumot. A kormányzat célja egy korrupcióellenes intézkedéscsomag elfogadása, az ennek alapját adó javaslatokat várhatóan januárra készíti el a testület.

A grémiumból négyen már kiléptek, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, Alexa Noémi, a Transparency International vezetője, valamint Hack Péter büntetőjogász és Farkas Ákos független szakértő az időhúzás miatt hagyta el az AKT-t.

Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa azonban úgy véli: amíg értelmes feladatuk van, nem szabad elhagyni a testületet. Azt azonban ő is érzékeli, hogy a grémium munkájával nincs minden rendben, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem a bizottsági forma a legalkalmasabb arra, hogy megoldja a korrupció problémáját, mert mint mondta, túl kicsi a kompetenciája.

Ezt támasztja alá Alexa Noémi véleménye is, aki azzal ugyan egyetért, hogy a testületnek csak tanácsadói jogköre van, nyomozati nincs, ennek ellenére nem tudja elfogadni, hogy a bizottság szó nélkül ment el az elmúlt évek korrupciós botrányai mellett. Õ ezzel is indokolta azt, hogy elhagyta a testületet.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×