eur:
394.73
usd:
367.72
bux:
70538.84
2024. június 24. hétfő Iván

Értelmetlenné vált az antikorrupciós testület?

Elképzelhető, hogy megszűnik a miniszterelnök által létrehozott antikorrupciós testület, a kormány ugyanis eddig a grémium egyetlen javaslatát sem fogadta el, emiatt a bizottságot már négyen elhagyták. Mások szerint nem biztos, hogy a korrupció felszámolásához egy testület hatékony eszköz.

A bizottság egyik tagja, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, Finszter Géza az InfoRádiónak azt mondta: nem biztos benne, hogy bizottságok alakításával fel lehet számolni a korrupciót.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2007 szeptemberében alakult meg az Antikorrupciós Koordinációs Testület, ennek ellenére a grémium még egyetlen javaslata sem került a kormány elé. Pedig a civil szervezetek és jogászok, valamint intézetek képviselőiből álló testület már februárra elkészített egy dokumentumot. A kormányzat célja egy korrupcióellenes intézkedéscsomag elfogadása, az ennek alapját adó javaslatokat várhatóan januárra készíti el a testület.

A grémiumból négyen már kiléptek, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, Alexa Noémi, a Transparency International vezetője, valamint Hack Péter büntetőjogász és Farkas Ákos független szakértő az időhúzás miatt hagyta el az AKT-t.

Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa azonban úgy véli: amíg értelmes feladatuk van, nem szabad elhagyni a testületet. Azt azonban ő is érzékeli, hogy a grémium munkájával nincs minden rendben, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem a bizottsági forma a legalkalmasabb arra, hogy megoldja a korrupció problémáját, mert mint mondta, túl kicsi a kompetenciája.

Ezt támasztja alá Alexa Noémi véleménye is, aki azzal ugyan egyetért, hogy a testületnek csak tanácsadói jogköre van, nyomozati nincs, ennek ellenére nem tudja elfogadni, hogy a bizottság szó nélkül ment el az elmúlt évek korrupciós botrányai mellett. Õ ezzel is indokolta azt, hogy elhagyta a testületet.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hajnalig tartó ünneplés után most jön a napokig tartó álmodozás
helyszíni

Hajnalig tartó ünneplés után most jön a napokig tartó álmodozás

Hajnali fél kettő is elmúlt már, amikor a magyar válogatott autóbusza kigördült a stuttgarti stadion parkolójából, s elindult a csapat Weiler-Simmerberg felé, a szállásra. A szurkolók egy része még akkor is éltette a játékosokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Kifakadtak a demokraták: Nem fogjuk lecserélni Bident!

Kifakadtak a demokraták: Nem fogjuk lecserélni Bident!

A The Hill arról ír, hogy egyes demokrata szenátoroknak elegük van abból, hogy a média folyton azzal nyaggatja őket, mekkora esély van Joe Biden lecserélésére mint a párt idei elnökjelöltje. Egyikőjük anonim módon úgy nyilatkozott, hogy az erről szóló találgatások "szaftosnak" hangzanak, de mindössze azt példázzák, hogy az újságíróknak "túl sok felesleges idejük van." Jól szemlélteti a politikus viszonyát a témához, hogy a felvetés hallatán az ujjaival pisztolyt formázva imitált egy fejét érő lövést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×