eur:
401.27
usd:
367.03
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Simor: nem érett a helyzet az euró-bevezetés idejének kijelölésére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetért a kormánnyal abban, hogy a helyzet még nem érett az euró bevezetése céldátumának meghatározására - mondta a jegybankelnök az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén. Simor András azt is kifejtette: a forint erősödő árfolyama nem rontja a gazdaság versenyképességét, az elmúlt időszakban a külkereskedelmi mérleg javult, az export lassulása a visszafogottabb konjunktúra következménye.

Simor András a bizottság ülésén kifejtette: egyetértenek a miniszterelnök javaslatával, miszerint erre a kérdésre 2009-ben érdemes visszatérni, amikor már látható, hogy a 2006-os kiigazítás milyen sikerrel járt a maastrichti kritériumokat illetően.

A nemzeti bank véleménye szerint minél hamarabb vezeti be Magyarország az eurót, annál jobb - mondta, de figyelmeztetett rá, hogy a gyors bevezetésnek vannak kockázatai.

Kérdésre válaszolva megerősítette: az MNB-nek nincs árfolyamcélja. Rövid távon a jegybank nem akar és nem is tud hatni az árfolyamra, hosszú távon azonban igen - tette hozzá.

Az elmúlt hónapokban a kamatemelés - amelynek nyomán jelenleg 8,5 százalék az alapkamat - azért is vált szükségessé, mert, amíg Magyarország 2009-re 4,2 százalékos éves inflációt tudott kitűzni, addig Csehország 2,7 százalékos, Lengyelország 3,7, Szlovákia pedig 3,0 százalékos inflációt kíván elérni - magyarázta az MNB elnöke.

Simor András hozzátette azt is, hogy a 2010-évi 3 százalékos inflációs cél is súlyos, felfelé mutató kockázatokkal terhelt.

A magyar államháztartás helyzete kedvezőbb a korábban vártnál, az MNB prognózisa szerint 2008-ban a GDP arányos hiány 3,6 százalék lesz, szemben a kormány által kitűzött 4,0 százalékkal - jelezte Simor András. Jövőre 3,3 százalékos, 2010-re 2,9 százalékos hiányt vár a jegybank - tette hozzá.

Az MNB elnöke a bizottsági ülésen beszélt arról is, hogy a forint erősödő árfolyama nem rontja a gazdaság versenyképességét, az elmúlt időszakban a külkereskedelmi mérleg javult, az export lassulása a visszafogottabb konjunktúra következménye.

Simor András az erős árfolyam hatását firtató kérdésekre kifejtette: az árfolyam alakításában a monetáris politikának van ugyan szerepe, de nem kitüntetett és hosszabb távon nincs hatással a reálárfolyam alakulására.

A magas infláció kedvező költségvetési hatását illetően pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a pozitív hatás ma már sokkal kevésbé egyértelmű, mint korábban volt. Példaként említette az inflációhoz kötött nyugdíjemelési mértéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×