eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégis nyilvánosságra kerül a Nagy Imre-per hanganyaga

Mégis nyilvánosságra kerül a Nagy Imre és társai elleni per teljes hanganyaga, miután Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár (MOL) főigazgatója szóbeli ígéretet tett a Nyílt Társadalom Archívumnak és az 1956-os Intézetnek arra, hogy egyszeri lejátszásra átadja a felvételeket.

Csikós Ildikó, a Nyílt Társadalom Archívum munkatársa elmondta: az 52 órás felvételt a mártírhalált halt miniszterelnök és hét társa perének 50. évfordulóján, június 9. és 15. között mutatjuk be a közönségnek, miután a MOL főigazgatója beleegyezett abba, hogy arról kutatói másolat készüljön, és a felhasználás feltételeiről is megállapodtak.

Az egy hétig tartó eseménysorozatot a Nyílt Társadalom Archívumban tartják, ahol kegyeleti aktusként hangzik el szóról szóra a tárgyalás szövege, tehát történészi kommentárt nem fűznek hozzá. A per hanganyagának egyes részleteit jövő pénteken mutatják majd be a MOL-ban sajtótájékoztatón - közölte.

A Nagy Imre-per hanganyagának nyilvánosságra hozatalát eddig az adatvédelmi törvény egyes passzusaira hivatkozva tagadta meg a MOL. Ezért szerdán, a közeledő 50. évforduló miatt, a Nyílt Társadalom Archívum vezetője, Rév István és az 1956-os Intézet főigazgatója, Rainer M. János felhívást tett közzé, hogy a történész kollégák aláírásukkal segítsenek abban, hogy az emlékezeti esemény létrejöjjön. A felhívást a történésztársadalom 45 képviselője írta alá.

A felhívásban hangsúlyozták, hogy "annak idején, még a korabeli törvényes előírásokat is megszegve, a politikai hatalom - Nagy Imre tiltakozása ellenére - zárt tárgyalást rendelt el. A magyar közvélemény így csak utólag értesülhetett arról, hogy az ország miniszterelnökét, kormányának tagjait, illetve munkatársait kivégezték, vagy súlyos börtönbüntetésre ítélték."

Nagy Imre perét Hruscsov szovjet pártfőtitkár döntése nyomán folytatták le. Nagy Imrét 1958. június 15-én Vida Ferenc bírói tanácsa szervezkedés kezdeményezése, vezetése és hazaárulás vádjával, a fellebbezés lehetősége nélkül halálra ítélte, s másnap honvédelmi miniszterével, Maléter Pállal és Gimes Miklós újságíróval együtt kivégezték.

Vádlott-társai közül Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere 1957 végén börtönben halt meg, Szilágyi Józsefet, a miniszterelnöki titkárság egyik vezetőjét pedig külön perben hozott ítélet nyomán 1958. április 24-én végezték ki.

Nagy Imre holttestét előbb a börtön udvarán földelték el, 1961-ben pedig az Új Köztemető 301-es parcellájának egyik jeltelen sírjába temették. Az 1956-os forradalom jelképévé vált Nagy Imre és mártírtársai rehabilitációja az ellenzék egyik fő követelése volt. 1989. június 16-án a Hősök terén 250 ezren búcsúztak tőlük, majd az Új Köztemető 301-es parcellájában ünnepélyesen újratemették őket.

Nagy Imrét, Gimest, Losonczyt, Malétert és Szilágyit 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×