Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány elégedett, a Fidesz szerint elgurult a gyógyszere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szerint a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal ér többet most, mint 2001 végén. Gyurcsány Ferenc erről évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt. A kormányfő az összehasonlítással a Fidesz által hangoztatott \"szociális válságra\" utalt. Az ellenzéki párt szerint Gyurcsány Ferenc elvesztette józan ítélőképességét.

A kormány döntésre változtatta a mögötte álló támogatást, ami hatalmas siker - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kabinet a mögötte álló parlamenti támogatást döntésre változtatta, a koalíciós pártok frakciójának létszáma nem csökkent, a kormány politikájával szemben nem jelent meg alternatíva.

A kormányfő egyebek mellett arról is kérdezték, hogy miként értékeli miniszterei munkáját. Gyurcsány Ferenc erre úgy válaszolt, az értékelést januárban a kormánytagoknak akarja megtenni.

Hozzátette: véleménye a kormánytagokról "meglehetősen strukturált".

A kormányfő a 2007-es évről elmondta, a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal nagyobb most, mint 2001 végén. Ezzel az összehasonlítással a Fidesz által korábban hangoztatott "szociális válságra" utalt.

Gyurcsány Ferenc sikernek nevezte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. Utóbbival kapcsolatban kiemelte: ilyen, helyenként brutális nyomás még nem nehezedett kormányra, amelyet ilyen szervezetten még nem támadtak, ahogyan ennyire nyilvánvalóan még nem fenyegettek meg képviselőket sem.

Az egészségbiztosítási törvény elfogadásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy foglalt állást: "Ez az igazi rendszerváltás az egészségügyben."

Gyurcsány Ferenc 2007-ről szólva kitért arra, hogy csökkent a "közéleti erőszak", ám aggasztó a szélsőségek, így a rasszizmus és antiszemitizmus megjelenése.

Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban bántalmazták Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, illetve Molotov-koktélt dobtak Kóka János szabad demokrata pártelnök épülő házára, a miniszterelnök kiemelte: érdektelen, hogy akit az erőszak ér, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, szolidaritást kell vállalni vele.

A kormányfő kitért arra: nyugodtabb évet vár jövőre, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.

Pártja szerepéről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP fő feladata jövőre nem a népszavazás, hanem a támogatás nyújtása ahhoz a politikához, amelyben hisz.

Egy, a kormányzati negyedet érintő kérdéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a kormánykabinet legutóbb áttekintette a beruházás helyzetét, és megállapította, hogy a menetrendben nincs csúszás.

A "politikai pénzügyeket" érintő kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kifejtette, azok rendezésében a koalíció elkötelezett. Részletekről szólva elmondta, februárban döntés születhet a pártfinanszírozásról, ebben a kérdésben van esély a megállapodásra.

Fidesz: Gyurcsánmy folymatosan hazudott

"Gyurcsány Ferenc egész évben folyamatosan hazudott az embereknek, majd az év végére józan ítélőképességét is elveszítette, és szembe került a teljes magyar társadalommal" - tudatta közlemény Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

További részletek hamarosan!