eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A miniszter, a pártállami szokások és a botrányos erőmű

Keményen fogalmazott csütörtökön a környezetvédelmi miniszter a Szerencsen épülő szalmatüzelésű erőmű ügyében. Fodor Gábor azt mondta: nem tartaná helyesnek, ha pártállami szokásokat idézően a politika a szakemberek feje fölött átnyúlva hozna döntést az ügyben.

A világörökségi törvény végrehajtó rendeleteinek megalkotását kéri az oktatási és kulturális minisztertől a környezetvédelmi tárca vezetője. Fodor Gábor az InfoRádióban úgy vélte: a szerencsi szalmatüzelésű erőmű építése kapcsán kiderült, hogy részletes szabályozásra van szükség a világörökségi tájakkal összefüggésben.

A miniszter szerint fontos, hogy a helyieknek legyen beleszólásuk a kérdésekbe; máshol hasonló erőmű tervezésénél eleve népszavazást tartanak a kérdésről. "Nem tartanám helyesnek, ha pártállami szokásokat idézően a politika a szakemberek feje fölött átnyúlva hozna döntést" - jelentette ki Fodor Gábor.

A miniszter elismerte, az építtetők minden szükséges engedélyt beszereztek, ám ez "nem jelenti feltétlenül azt, hogy oda kell erőművet építeni".

Tanulságos történet

A szerencsi szalmatüzelésű erőmű története sok tanulsággal szolgálhat, hiszen a jelek szerint annak ellenére megépülhet, hogy helyi lakosok, borászok, környezetvédők és politikusok tiltakoztak ellene, valamint kételyeit fogalmazta meg a környezetvédelmi miniszter és a köztársasági elnök is.

A tiltakozások mellett érdekes fordulatot adott az ügynek, amikor múlt héten összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról a szerencsi szalmatüzelésű hőerőművet építő cég felügyelőbizottságának két tagja.

Alapos okuk volt rá, ugyanis egyikük a város jegyzője, a másik pedig az önkormányzat építési osztályvezetője. A cég igazgatóságának elnöke azzal igyekezett menteni őket, hogy szerinte mindketten megfeledkeztek a szabályokról.A szerencsi polgármester arra a felvetésre, hogy éppen a városi jegyző feladata a törvényességi felügyelet, és ő siklott el az összeférhetetlenségi szabályok felett, azt felelte: ez valóban nem helyes, a két köztisztviselő azonban semmilyen tiszteletdíjat nem vett fel a munkáért.

Rónavölgyi Endréné ugyanakkor azt fontosnak tartja, hogy a város felügyelni tudja a beruházás megvalósítását, az érdekeit képes legyen érvényesíteni.

Közben a Fidesz szerencsi szervezete rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, mivel az ellenzéki párt elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzat főjegyzője és a városfejlesztési osztály vezetője a város szocialista polgármesterének nyomására vállalt tisztséget a szalmatüzelésű erőmű építtetőjénél.

Csak egyszerű tévedés?

Rónavölgyi Endréné szocialista polgármester még hétfőn azt mondta: Bíró László és Csanádi Béla csak utólag tájékoztatta arról, hogy tisztséget vállalt a BHD Hőerőmű Zrt. felügyelő bizottságában, illetve igazgatóságában.

Az MSZP-s polgármester hozzátette: a jegyző - tévesen - írásban is jelezte a cégnek, hogy a tisztségek nem összeférhetetlenek. Szólt arról is, hogy az erőmű építési engedélyeztetési eljárásában a két tisztviselő nem vett részt.

Koncz Ferenc fideszes politikus azonban úgy látja: Szerencsen semmi sem történhetett az erőmű ügyében a polgármester tudta nélkül.A beruházó örül, hogy "ez a probléma kijön"

Hujber Ottó igazgatósági elnök korábban úgy vélte: az egész ügy egy cirkusz, amit a beruházás ellenségei rendeztek meg.

"Várjuk, hogy a város képviselőtestülete olyan személyeket jelöljön, akiknek nincs összeférhetetlensége. Egyébként örömmel látjuk, hogy ez a probléma kijön, hiszen ebből is látható, hogy a projekt ellenségei mindent meg tesznek annak érdekében, hogy valahogy fogást találjanak a projekten" - mondta Hujber Ottó.

"Most sikerült fogást találni, de azt gondoljuk, hogy egy adminisztratív hiba feltehetően nem azt mondja, hogy emiatt a projekt rossz, emiatt nem teremt majd munkahelyeket, emiatt nincs rá szükség. Ebből látszik tulajdonképpen, hogy mi a cirkusz lényege" - fűzte hozzá a BHD Hőerőmű Kft. igazgatósági elnöke.

A Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítését tavaly tavasszal kezdték előkészíteni. A helyi lakosok, borászok, környezetvédők erőteljesebb tiltakozása idén ősszel kezdődött, amikor egyre inkább valósággá vált a beruházás megkezdése.

Az azóta történtekről részletes összefoglalót olvashat, ha ide kattint!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×