eur:
390.72
usd:
364.03
bux:
68154.98
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Zűrzavar vagy előrelépés a kutatás-fejlesztésben?

Az innováció nem a tudósok és mérnökök ügye, hanem gazdasági kérdés - hangsúlyozta a Heti Válasz "Kinőni Magyarországot" című konferenciáján a Gazdasági és Közlekedési minisztérium szakállamtitkára, Egyed Géza. Pálinkás József akadémikus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kutatásfejlesztési pénzek elosztásában zűrzavar uralkodik, a pályázatokat pedig átitatja a korrupció.

A kutatás-fejlesztés nem a tudósok ügye, hanem gazdasági kérdés - emelte ki a Heti Válasz "Kinőni Magyarországot" című konferenciáján a Gazdasági és Közlekedési minisztérium szakállamtitkára. Egyed Géza hangsúlyozta: az egyetemeket és a vállalati szférát össze kell hozni.

A szakállamtitkár elmondta, hogy a kormány hamarosan felállítja azt a tudósokból, vállalatvezetőkből álló tudományos-technológiai-politikai kabinetet, amely a kormány számára az innovációs stratégiai döntéseket a legfelsőbb szinten meghozza. Emellett egy tudományos-technológiai tanácsadó testület is létrejön - tette hozzá.

Egyed Géza szerint a magyarországi kutatás-fejlesztés nem annyira negatív, mint ahogy azt sokan mondják. Az adatok szerint bővül a vállalatok kutatás-fejlesztésre történő ráfordítása, ugyanis sikerült vonzóvá tenni a befektetéseket.

A szakállamtitkár úgy vélekedett, lehet jól és rosszul is értékelni azt, hogy Magyarország a 16. helyen áll az innovációs index alapján, de abban nem lehet vita, hogy előre kell lépni.A legújabb nemzetközi értékelés szerint Magyarország a kutatás-fejlesztés és az innovációs tevékenységet illetően a felzárkózó államok közül a leszakadók közé került - figyelmeztetett a Heti Válasz "Kinőni Magyarországot" konferenciáján a volt oktatási miniszter.

Pálinkás József akadémikus kifejtette, hogy az összesített innovációs index Magyarországot a 16. helyre teszi 25 európai ország közül, míg a 34 OECD-ország közül a 23. helyen álltunk 2005-ben, de utóbbi rangsorban tavaly már a 26. helyre csúsztunk vissza.

A kutatásfejlesztési pénzek elosztásában zűrzavar uralkodik, mert három kéz nem tudja, hogy a másik mit csinál - vélekedett a volt tárcavezető. Pálinkás József hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gigantikus terveket fogalmaz meg, de a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal ettől függetlenül működve próbálja meg pályázatok keretében finanszírozni az egyes ötleteket, ezért az egész összehangolatlanul működik.

A pályázatokat átitatja a korrupció, ugyanis átláthatatlan a döntéshozatali mechanizmus - emelte ki az akadémikus, aki szerint a pályázatíró cégek már belekalkulálják a díjba azt a pénzt, amit a döntéshozóknak kifizetnek.

A kormányzati intézkedések gátolják az innovációt, és eközben hiányzik a párbeszéd a gazdaság szereplői és a kormányoldal között - mondta az InfoRádió kérdésére a Richter Gedeon Rt. elnök-vezérigazgatója. Bogsch Erik, a Kelet-Közép-Európában kutatás-fejlesztésre a legtöbbet költő gyógyszergyár első embere hozzátette: a ma magyarországi gazdasági környezet nem megfelelő a beruházásokra és a kutatás-fejlesztésekre.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×