eur:
394.23
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyurcsány-csomag: vissza a feladónak?

A Gyurcsány-csomag négy ponton is hátrányosan érinti az oktatásban dolgozókat, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem fogadja el. A közigazatásban dolgozók még nem tudnak konkrétumot a tervezett elbocsátásokról. A kisboltok közül sok tönkremehet.

Kerpen Gábor a miniszterelnök több elképzelését megvalósíthatatlannak tartja, ezért a közoktatásban érdekelt szakszervezetek még ezen a héten közösen fognak fellépni a kiigazító lépések ellen.

A szakszervezeti vezető az InfoRádióban elmondta, hogy az egészségügyi hozzájárulás, valamint a munkavállalói járulék emelésével a pedagógusok nettó jövedelme 2,5 százalékkal csökkenne.

Még nem tudják, mit tesznek

A miniszterelnök ugyan még korábban azt ígérte számukra, hogy teljesítménybérezést vezetne be a kabinet, ezt azonban csak úgy tartják elfogadhatónak, ha pluszforrásokat is rendel hozzá a kormány.

Kerpen Gábor arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogyan lépnek fel az intézkedések ellen, mint mondta, ehhez előbb egyeztetnek a többi pedagógus-szakszervezettel is.

A közigazgatásban sem tudják

A közigazgatásban 2008-ig nagyjából 14 ezer álláshely szűnik meg, de egyelőre nem tudni, ez hány ember elbocsátását jelenti - közölte a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára.

Fehér József közölte: nem tudják pontosan, mely intézmények szűnnek meg, illetve melyeket alakítják át, vagy vonják össze.

Kirúgni már most is lehet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt közölte, hogy több mint 190 megyei intézményt (köztük a rendőrséget, a közlekedési felügyeleteket és az adóhivatalokat) alakítanak át regionálissá.

Az érdekképviseleti vezető bírálta a miniszterelnök azon kijelentését, amely szerint lehetővé kell tenni, hogy a közszférából elbocsássák az alkalmazottakat. Fehér József kijelentette: ez a lehetőség jelenleg is adott.

Visszaesik a fogyasztás

A reálbérek nem fognak emelkedni, ezért a fogyasztás jelentős visszaesésére számít a Gyurcsány-csomag miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György szerint a gáz- és a villanyár, illetve az áfa emelkedése miatt tönkremehetnek azok a kisebb boltok, amelyek kénytelenek lesznek áthárítani a vásárlókra a terheket.

A szokásosnál is árérzékényebb vevők

Tömeges boltbezárásokra még nem kell számítani, az azonban biztos, hogy számos bolt megsínyli az intézkedéseket.

A vevők ugyanis a megszorítások miatt - ha ez lehetséges - még inkább árérzékenyek lesznek - tette hozzá a főtitkár.

A 30 százalékos gázáremelés és a 14 százalékos áramdrágulás azonban nem feltétlenül mutatkozik majd meg az árakban. Magyarországon ugyanis a kereskedők az áraikat sokkal inkább a jövedelmekhez alakították, és nem a költségeikhez.

Nem orvosol, csak lassít

A kormány megszorító csomagja nem orvosolja a gazdaság egyetlen strukturális problémáját sem, viszont lelassítja a gazdasági növekedést, és növeli a munkanélküliséget - mondta az InfoRádióban a Deloitte könyvvizsgáló cég vezető partnere.
Oszkó Péter a bejelentések mögött egyetlen koncepciót lát: a bevételek növelését. Mást azonban nem, ami szerinte azért probléma, mert eddig is a strukturális gondokat érte a legtöbb bírálat.

Sőt, az előterjesztés inkább konzerválja az adórendszer hátrányait, és több problémát is beiktat. Például, hogy több, egymástól eltérő mértékű jövedelemadót vezet be. Ráadásul tovább növelik a terheket, amelyek eddig is a legmagasabbak voltak a régióban.

Mindez nem segíti a jövedelmek kifehérítését, visszafogja a beruházásokat, és növelheti a munkanélküliséget. Sőt, még azok a szektorok is, például a szolgáltatóké, amelynek vállalkozói eddig főleg Magyarországot keresték fel, úgy dönthetnek, hogy más országba helyezik át székhelyüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×