eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Fidesz: a kormány menekülési lehetőségeket keres

A Fidesz szerint a kormány menekülési lehetőséget keres, húzza az időt, amikor halogatja a párt által meghirdetett vitasorozatot. A Fidesz szóvivője azután beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc azt javasolta: a négypárti vita után legyen kétoldalú vita is az MSZP és a Fidesz miniszterelnök-jelöltje között.

Két külön miniszterelnök-jelölti vitát javasol Gyurcsány Ferenc, aki szerint előbb a parlamenti pártok listavezetői, majd a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt jelöltje ütköztetné programját - közölte az MSZP kampányának kommunikációs vezetője.

"A Fidesz már negyedszer módosította az álláspontját, ezért a vitáról folyó vitát lezárandó, Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt kezdeményezi, hogy 2006. április 3-án a parlamenti pártok listavezetőinek négyes vitáját rendezzék meg, majd 2006. április 5-én kétoldalú vitára várja a Fidesz majdan megnevezendő miniszterelnök-jelöltjét" - mondta Gál J. Zoltán államtitkár.

Gál J. Zoltán hozzátette: Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a két vita szolgálja Magyarország érdekeit, segíti az állampolgárokat az eligazodásban.

A vitákat a legszélesebb nyilvánosság előtt kell megrendezni, a részletekről való egyeztetésnek pedig akkor jön el az ideje, ha a Fidesz végre megalkotja programját és megnevezi miniszterelnök-jelöltjét - mondta a szocialista politikus.

A Fidesz: a kormány menekül

A Fidesz szerint a kormány menekülési lehetőséget keres, húzza az időt, amikor halogatja a párt által meghirdetett vitasorozatot.

"Az elmúlt napok tapasztalatai alapján valószínűleg a mai napon még két-három verziót is hallhatunk, ami alkalmas arra, hogy tovább húzzák az időt" - mondta Szijjártó Péter.

Az MDF nem akar kimaradni

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese elmondta: Dávid Ibolya, a párt vezetője elfogadja a meghívást az április 3-ai vitára, ugyanakkor részt kíván venni az április 5-ei miniszterelnök-jelölti vitán is.

Az MDF egyetért azzal, hogy külön-külön vitát rendezzenek a pártok listavezetői és miniszterelnök-jelöltjei, ugyanakkor értelmezhetetlennek tartják a kormányfő azon javaslatát, hogy a miniszterelnök-jelöltek vitája kétoldalú legyen - tette hozzá.

Az SZDSZ-nek mindegy

A szabad demokraták készen állnak minden vitára, ugyanakkor nem fognak megsértődni, ha nélkülük is lesznek viták - mondta az SZDSZ kampányfőnöke.

"Amennyiben a két nagy párt miniszterelnök-jelöltje úgy gondolja, hogy célszerű, fontos külön leülni vitatkozni, akkor ezt tegyék, mi nem fogunk odatolakodni sehova" - jelentette ki Horn Gábor.

Hangsúlyozta: az SZDSZ nagyon fontosnak tartja, hogy a választásokig hátralévő időben a választópolgároknak legyen módjuk megismerni a liberális, a konzervatív és a szocialista alternatívát.

Kronológia

A Fidesz február 24-én jelentette be, hogy nyolc héten át tartó nyilvános televíziós vitasorozatot kezdeményez. A nagyobbik ellenzéki párt közölte: a Gyurcsány-Orbán-vitát a két választási forduló között tartanák.

Batiz András kormányszóvivő válaszában azt mondta, hogy a miniszterelnök-jelölti vitát az első választási forduló előtt kell megtartani.

Ezt követően a Fidesz április 7-ét javasolta a vita időpontjának, ezt a kormányoldal - arra hivatkozva, hogy a kampánycsend miatt nem lenne idő az elhangzottak elemzésére - elutasította.

A Fidesz február 26-án bejelentette, hogy Orbán Viktor kész április 5-én is vitázni.

Egy nappal később az MSZP közölte: addig nem vitáznak a Fidesz politikusaival a szocialista miniszterek, amíg a nagyobbik ellenzéki párt nem ismerteti programját. A Fidesz ezt megfutamodásként értékelte.

Március 3-án a nagyobbik ellenzéki párt visszautasította azokat a szabad demokrata politikusokat, akik szívesen vitáztak volna a Fidesszel.

Két nappal később Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő vitára hívott öt minisztert és egy államtitkárt, emlékeztetve arra, hogy március 8-án Áder János, a nagyobbik ellenzéki frakció vezetője és Kóka János gazdasági miniszter megtartja az első vitát.

Az MSZP ismét jelezte, hogy politikusai csak akkor vitáznak, ha a Fidesz nyilvánosságra hozza programját.

Március 6-án Dávid Ibolya MDF-enök javaslatára Deutsch-Für Tamás azt mondta: egyetértenek azzal, hogy mind a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltje vegyen részt egy közös vitán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×