eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Minden ötödik kémény veszélyes

A budapesti kémények ötöde nem felel meg a biztonsági előírásoknak - tudta meg az InfoRádió a Főgáz Rt.-től. A nem megfelelő karbantartás miatt előfordulhat, hogy a szén-monoxid visszaáramlik a lakásba, és fulladást okoz. Legutóbb vasárnap, Budapesten halt meg így két ember.

Szénmonoxid-mérgezés miatt meghalt egy fiatal férfi és egy nő vasárnap egy VII. kerületi lakásban. Feltehetőleg itt is az történt, ami a korábbi években többször is megesett: a nem megfelelő karbantartás miatt a földgáz égéstermékeként keletkező szénmonoxid visszaszivárgott a lakásba.

Csallóközi Zoltán, a Főgáz Rt. igazgatója az InfoRádióban elmondta: a budapesti kémények és gázkészülékek csaknem ötöde nem felel meg a biztonsági előírásoknak.

Budapesten 800 ezer gázfogyasztó van, és mintegy 2 millió gázkészülék üzemel; 15-20 százalékukat már nem szabadna használni.

A Főgáz Rt. igazgatója hozzátette: növeli a szénmonoxid-mérgezés veszélyét, hogy a gáz szagtalan, így nem lehet észrevenni, ha beszivárog a lakásba.

Létezik szénmonoxidjelző berendezés, amit az újabb típusú gázkészülékekbe már eleve beépítenek. A néhány tízezer forintért megvásárolható készülékek sípolva jelzik, ha túl sok szénmonoxid van a levegőben.

A földgázellátási törvény szerint ötévenként műszaki-biztonsági felülvizsgálatot kell végezni minden gázüzemű házon, de mint Csallóközi Zoltán elmondta: célszerű minden fűtési szezon előtt ellenőriztetni a kéményeket és a gázkészülékeket.

Az igazgató leszögezte: mivel ezek a lakók tulajdonában vannak, ők a felelősek azért, hogy a kémények és berendezések megfelelő állapotban legyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×