eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lépéshátrányban a munkaügyi minisztérium

Az InfoRádió értesülése szerint a munkaügyi minisztérium meghirdette, de nem indította el a "Lépj egyet előre!" című képzési programját, amelynek keretében tömegeknek biztosítanának ingyenes tanulási lehetőséget és egyben anyagi támogatást.

Képzőhely: letörték a lelkesedést

A képzéssorozat része a kormány "100 lépés" nevű programjának. Barhács Anna, a programra jelentkező 37 hazai képzőhely egyikének ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a minisztérium Állami Foglalkoztatási Szolgálata megállapodott velük, hogy gyűjthetik a jelentkezőket, de amikor ez megtörtént, azt a tájékoztatást kapták: várjanak, mert a miniszter még alá sem írta a rendeletet.

A „Lépj egyet előre!” című program keretében az állam fizeti ki a képzéseken résztvevő felnőttek teljes tanfolyamdíját, sőt utólag a minimálbérnek megfelelő egyszeri támogatást is ad nekik – mondta el Barhács Anna. Közölte: cége a biztosan várható sikerre való tekintettel „nagy lendülettel vágott bele” a programba, hiszen Magyarországon 1 millió ember nem végezte el az általános iskolát, kétmilliónak pedig nincs szakmája – állítja a főképp számítástechnikai tanfolyamokkal foglalkozó szolgáltató vezetője.

Barhács Anna szerint január 15-én egy tájékoztatón a minisztérium még azt mondta a képzőhelyeknek, hogy megkezdhetik a jelentkezések gyűjtését, sőt megkapták az ehhez szükséges dokumentumok mintáit is. Amikor azonban jelentkeztek a programra, a minisztérium már azt közölte, hogy a csoportok mégsem indulhatnak, mert várni kell február 15-ig.

Barhács Anna azt állítja, hiába érdeklődött a tárcánál, sőt e-mailben magánál Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternél is, nem kapott választ. Az ügyvezető úgy tudja, hogy a tárcavezető alá sem írta a program elindulásához szükséges jogszabályt.

Minisztérium: jó munkához idő kell

A "Lépj egyet!" című képzési program egyelőre az ajánlatok összegyűjtésénél tart, miniszteri aláírás pedig nem szükséges hozzá - mondta el az InfoRádió megkeresésére a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese. Soós Adrianna szerint van pénz a programra, ami februárban elkezdődik.

„Végérvényesen el kell fogadni, hogy van egy eljárási rend” – fogalmazott a főigazgató-helyettes. Hangsúlyozta: idő kell ahhoz, hogy minden ajánlatot összegyűjtsenek, rendszerezzenek és meghatározzák a prioritásokat.

A költségvetés 4 milliárd forintos fedezetet biztosít a programra, de a forrás bővülhet, ha lesz elég érdeklődő, sőt a későbbiekben uniós támogatási keretet is megnyithatnak erre a célra – tette hozzá Soós Adrianna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×