eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Adományokat gyűjtenek a római Colosseum megmentésére

Legalább öt millió euróra (másfél milliárd forint) lenne szükség arra, hogy a Colosseumot, Róma jelképét megmentsék - közölte Gianni Alemanno római polgármester.

Alemanno bejelentette, az amfiteátrum megmentéséért nemzetközi adományokat fognak gyűjteni, hiszen a Colosseumnál is működhet az, ami a Sixtusi kápolna esetében megvalósult: az 1980-as években a műemléket többek között egy hárommillió dolláros nagyvonalú japán adományból újították fel.

2010-re a Colosseum mellett a Forum Romanum és a Palatinus-domb felújítását is tervezik.

A Colosseum, amely az ókorban ötvenezer ember befogadására volt alkalmas, a világ legnagyobb amfiteátruma. Építését az időszámításunk után 69-79 között uralkodó Vespasianus császár rendelte el. Eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták; mai nevét a középkorban kapta, feltehetően Néró császár egy a közelben álló szobráról (a kolosszusról). Az épületet gladiátor- és állatviadalok színhelyéül tervezték, és a korhoz képest hatalmas méretű közönség befogadására volt képes.

A római városi közigazgatás legújabb adatai szerint évente négymillió látogatója van az ókori építménynek, s ez hozzávetőlegesen 30-35 millió euró (8-10 milliárd forintnyi) bevételt jelent a városnak.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×