Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar éremesélyek az első ifjúsági olimpián

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenkilenc sportágban ötvenkét magyar sportoló vesz részt az I. ifjúsági olimpián Szingapúrban. Az eseményen, amelynek ötlete Jacques Rogge-tól, a NOB elnökétől származik, 14 és 18 év közöttiek indulhatnak, és bár a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalosan nem fogalmazott meg elvárásokat, több magyar fiatal a győzelemre is esélyes lehet.

A teniszezőknél pályára lép Wimbledon junior bajnoka, Fucsovics Márton, illetve az angol nyílt bajnokság junior női párosküzdelmeiben első Babos Tímea is. Az úszóknál Biczó Bence és Bernek Péter is dobogóvárományos, és a sprinter Nguyen Anasztázia (női 100 m) ugyancsak kiugró eredményt érhet el, mint ahogyan az elmúlt években minden aktuális világversenyen dobogós bokszoló, Harcsa Zoltán (75 kg) is.

A Magyar Olimpiai Bizottság előzetesen a nehéz kvalifikációs rendszer miatt csupán 25-30 fiatal részvételével számolt, ám végül ennél jóval több versenyzőnek sikerült indulási jogot szerezni.

Akárcsak a 2012-es ötkarikás játékokon, Szingapúrban is 26 sportágban 201 versenyszámot rendeznek, mégis több különbség lesz. Vízilabda például nincs a programban, míg a kosárlabda a streetball szakággal lesz jelen. Úszásban, kerékpározásban és triatlonban is rendeznek majd vegyes csapatversenyeket, és egyes számokban bizonyos korosztályok képviselői nem indulhatnak.

A rendezvényre 205 ország 3600 sportolót és 1100 tisztviselőt delegál. Az előzetes becslések szerint mintegy 500 ezer látogató tekinti majd meg az eseményt. A játékokon 1300 doppingvizsgálatot végeznek majd el. Versenyen illetve azon kívül is ellenőriznek majd a szakemberek, akik vér és vizelet mintákat is vesznek.

Az első ifjúsági téli olimpiának Innsbruck ad majd otthon 2012-ben.

Az időeltolódás és az időjárás nehezíti a sportolók dolgát

"A fülledt, párás levegő és a gyakran eleredő eső a szabadtéren versenyzők, így az atléták, teniszezők, kerékpárosok, kajakosok, evezősök számára nehézségeket jelent, vagyis nemcsak az ellenfeleket, hanem ezt a klímát is le kell tudni győzni a jó szerepléshez" - idézte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja Nagy Zsigmond helyettes csapatvezetőt.

A hatórás időeltolódásból adódó átállás egyelőre nehézséget okoz még a szerdán érkezett első csoport tagjainak számára is, de a következő napokban várhatóan mindenki alkalmazkodik majd a helyi viszonyokhoz. A fiatal versenyzőket, illetve kísérőiket a Nan Ying Műszaki Egyetem kollégiumi épületeiben helyezték el.

A magyar fiatalok igyekeznek gyorsan "belakni" az olimpiai falut és a helyszíneket, az evezősök és az atléták már az első éjszaka után edzésre indultak. A következő nap feladata a versenyek lebonyolításának pontos megismerése, a technikai értekezleten való részvétel, az edzésszínhelyek és versenypályák felfedezése.