eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar éremesélyek az első ifjúsági olimpián

Tizenkilenc sportágban ötvenkét magyar sportoló vesz részt az I. ifjúsági olimpián Szingapúrban. Az eseményen, amelynek ötlete Jacques Rogge-tól, a NOB elnökétől származik, 14 és 18 év közöttiek indulhatnak, és bár a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalosan nem fogalmazott meg elvárásokat, több magyar fiatal a győzelemre is esélyes lehet.

A teniszezőknél pályára lép Wimbledon junior bajnoka, Fucsovics Márton, illetve az angol nyílt bajnokság junior női párosküzdelmeiben első Babos Tímea is. Az úszóknál Biczó Bence és Bernek Péter is dobogóvárományos, és a sprinter Nguyen Anasztázia (női 100 m) ugyancsak kiugró eredményt érhet el, mint ahogyan az elmúlt években minden aktuális világversenyen dobogós bokszoló, Harcsa Zoltán (75 kg) is.

A Magyar Olimpiai Bizottság előzetesen a nehéz kvalifikációs rendszer miatt csupán 25-30 fiatal részvételével számolt, ám végül ennél jóval több versenyzőnek sikerült indulási jogot szerezni.

Akárcsak a 2012-es ötkarikás játékokon, Szingapúrban is 26 sportágban 201 versenyszámot rendeznek, mégis több különbség lesz. Vízilabda például nincs a programban, míg a kosárlabda a streetball szakággal lesz jelen. Úszásban, kerékpározásban és triatlonban is rendeznek majd vegyes csapatversenyeket, és egyes számokban bizonyos korosztályok képviselői nem indulhatnak.

A rendezvényre 205 ország 3600 sportolót és 1100 tisztviselőt delegál. Az előzetes becslések szerint mintegy 500 ezer látogató tekinti majd meg az eseményt. A játékokon 1300 doppingvizsgálatot végeznek majd el. Versenyen illetve azon kívül is ellenőriznek majd a szakemberek, akik vér és vizelet mintákat is vesznek.

Az első ifjúsági téli olimpiának Innsbruck ad majd otthon 2012-ben.

Az időeltolódás és az időjárás nehezíti a sportolók dolgát

"A fülledt, párás levegő és a gyakran eleredő eső a szabadtéren versenyzők, így az atléták, teniszezők, kerékpárosok, kajakosok, evezősök számára nehézségeket jelent, vagyis nemcsak az ellenfeleket, hanem ezt a klímát is le kell tudni győzni a jó szerepléshez" - idézte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja Nagy Zsigmond helyettes csapatvezetőt.

A hatórás időeltolódásból adódó átállás egyelőre nehézséget okoz még a szerdán érkezett első csoport tagjainak számára is, de a következő napokban várhatóan mindenki alkalmazkodik majd a helyi viszonyokhoz. A fiatal versenyzőket, illetve kísérőiket a Nan Ying Műszaki Egyetem kollégiumi épületeiben helyezték el.

A magyar fiatalok igyekeznek gyorsan "belakni" az olimpiai falut és a helyszíneket, az evezősök és az atléták már az első éjszaka után edzésre indultak. A következő nap feladata a versenyek lebonyolításának pontos megismerése, a technikai értekezleten való részvétel, az edzésszínhelyek és versenypályák felfedezése.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×