Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Grandiózus megnyitóval kezdődik a téli olimpia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar idő szerint szombat hajnalban rendezik Vancouverben a XXI. téli olimpia megnyitóünnepségét, a versenyek azonban már pénteken elkezdődnek a férfi síugrás selejtezőjével. Az ötkarikás esemény február 28-ig tart, 16 magyar sportoló áll rajthoz, s 15 sportág 86 versenyszámában avatnak győztest.

Soha nem tapasztalt titoktartás előzi meg a pénteken kezdődő vancouveri téli olimpia - magyar idő szerint szombat hajnali - megnyitóünnepségét. A téli játékok történetében először fedett térben, az 1983-ban épült BC Place Stadionban rendezik a megnyitót, amelyet 55 ezren tekinthetnek meg a helyszínen. Az előadásban 4000 önkéntes vesz részt.

A monumentálisnak ígérkező show-ról semmilyen részlet nem szivárgott ki, bár azt tényként kezelik az újságírók, hogy a kanadai hokis legenda, Wayne Gretzky gyújtja meg a lángot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokolláris előírásai mindössze három pontban kötik meg a rendezők kezét: ez a versenyzők bevonulása, a békegalamb szabadon engedése és a híres mondat elhangzása: "A játékokat megnyitom." Ezt a bejelentést Vancouverben - az államfő, II. Erzsébet képviseletében - Kanada főkormányzója, Michaelle Jean teszi majd meg.

16 magyar indul

A magyar küldöttség 16 versenyzővel vesz részt az ötkarikás viadalon. A legjobb eredményeket - akárcsak négy évvel ezelőtt - a rövidpályás gyorskorcsolyázók szállíthatják. A nőknél az ötfős váltó mellett egyéniben hárman állhatnak rajthoz, a megszerzett kvóták alapján 1500 méteren mindhárom (Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa), míg 1000 méteren kettő, 500-on pedig egy korcsolyázó. A férfiaknál 500-on és 1500-on mindkét magyar (Knoch Viktor, Darázs Péter), 1000 méteren pedig csak egyikőjük indulhat. Torinóban Huszár Erika a negyedik helyen ért célba 1500 méteren, Knoch Viktor pedig ötödik lett ugyanezen a távon.

A magyar olimpikonok közül a rövidpályás gyorskorcsolyázók mutatkoznak be elsőként, mégpedig magyar idő szerint vasárnap hajnalban, amikor a férfiak 1500 méteres versenyszámában Knoch Viktor és Darázs Péter is rajthoz áll. Közvetlenül ezután a nőknél 500 méteren Huszár Erika lesz érdekelt, a váltó pedig az elődöntőt vívja majd.

A rövidpályás szakág versenyzői mellett a magyar műkorcsolyázók is odaérhetnek a legjobbak közé. A negyedik olimpiáján résztvevő Sebestyén Júlia, valamint a Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim jégtáncpáros jó szereplés esetén az első tíz között végezhet. Az alpesi sízők, a sífutók, valamint a sílövő Tagscherer Imre a középmezőny végén érhetnek célba.

Két központ, négy helyszín

Az olimpiát két központban, Vancouverben és a tőle mintegy 120 km-re fekvő Whistlerben, négy helyszínen bonyolítják le. Vancouver központjában kerül sor a jeges sportok eseményeire, Whistlerben az északi és alpesi sízők, valamint a bobosok, a szkeletonosok és a szánkósok küzdelmeire, Nyugat-Vancouverben, a Cypress-hegységben a hódeszkások és a síakrobaták versenyeire, Richmondban pedig a nagypályás gyorskorcsolyázók viadalaira. A sportolókat két olimpiai faluban, Vancouverben és Whistlerben szállásolják el.

A szervezőbizottság (VANOC) közel kétezer munkatárssal dolgozott a "Ragyogó szívvel" jelmondatú játékok előkészületein, s nagyságrendileg 900 millió kanadai dollárt költött a több mint tízezer fős biztonsági személyzetre (katonák, rendőrök), amely a résztvevők és a nézők biztonságára ügyel majd. Az olimpiára mintegy 1,6 millió jegy került forgalomba, tízezer akkreditált médiamunkatársra számítanak, s a becslések szerint közel hárommilliárdan láthatják a versenyeket a televíziók képernyői előtt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tájékoztatása szerint az ötkarikás esemény ideje alatt 2500 doppingvizsgálatot végeznek el, s az ellenőrzések időzítése és a sportágak szerinti megoszlása is átgondoltabb lesz Torinóhoz képest.

A NOB végrehajtó bizottsága 2006. november 28-án úgy határozott, hogy a síakrobatika versenyszámai közé felveszi a krosszt, így a vancouveri játékokon már ebben a kategóriában is hirdetnek győztest mind a férfi, mind a női mezőnyben.

A XXI. téli játékok lángja tavaly október 30-án kelt útra a kanadai Victoriából, s az ország összes tartományán, valamint 1036 településen át, több mint 12 ezer futó részvételével tette meg az olimpiák történetének eddigi leghosszabb, 45 ezer km-es belföldi stafétáját.

Hanganyag: Farkas Dávid