eur:
391.03
usd:
366.25
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Izlandi-német film kapta az Kristályglóbuszt

Új nézőcsúcs született a hétvégén véget ért 42. Nemzetközi Filmfesztiválon Karlovy Varyban. A fődíjat, a Kristályglóbuszt Baltasar Kormákur filmje, a Myrin nyerte el.

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjén az idén több mint 200 játékfilmet és mintegy 50 rövidfilmet vetítettek. Új nézőrekord született: több mint 140 ezren váltottak belépőjegyet. A rendezvény költségvetése mintegy 120 millió koronára rúgott.

A szemle legnagyobb sztárvendége az Oscar-díjas és Arany Glóbusz-díjas Renée Zellweger amerikai színésznő volt, aki Miss Potter című alkotását mutatta be nemzetközi premier keretében.

A díjkiosztó gálán Danny DeVito amerikai színész és rendező életműdíjat kapott. A népszerű színész személyesen vette át a Kristályglóbuszt.

Izlandi-német siker

A 42. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt a Myrin című, Baltasar Kormákur rendezte izlandi-német alkotás kapta szombat este Karlovy Varyban. A győztes a fődíjjal együtt egy 20 ezer dolláros pénzjutalmat is átvehetett.

A Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban az Armin című Ognjen Svilicic rendezte horvát-német-bosnyák koprodukcióban készült alkotás nyert. A legjobb rendezőnek kijáró díjat Bard Breien norvég alkotó fogyatékosokról szóló A negatív gondolkodás tanfolyama című filmjéért kapta.

A legjobb női szerepért Elvíra Mínguez spanyol színésznő kapott díjat a Pudor (Szégyenlősség), a legjobb férfi szereplő díját az idén Szergej Puszkepalis, az Egyszerű dolgok című filmben nyújtott alakításáért kapta.

A magyarok üres kézzel tértek haza

A nézők díját Zdenek Sverák cseh rendező sajátos humorú alkotása, a Betétes üvegek című kapta. A film forgatókönyvéért Zdenek Sverák külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől.

Magyar díjazott nem volt: a fesztivál versenyfilm kategóriájában Kamondi Zoltán Dolina című alkotása indult, a Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban pedig Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét mutatták be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×