Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Botrányos utcai komédia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fesztivál-fesztivál hátán - így lehetne jellemezni a nyár utolsó hónapját Európában. Egy hét múlva Budapesten is kezdetét veszi a Sziget fesztivál, de ha valaki egy kicsit komolyabbra vágyik, akár útra is kelhet valamelyik szomszédos vagy kicsit távolibb országba.
Mozart összes Salzburgban

/>
/>Mozart szülővárosában az idén augusztus 31-ig tartanak a Salzburgi Ünnepi Játékok, ahol az osztrák zeneszerző születésének évfordulója tiszteletére minden operáját bemutatják.
/>
/>A rangos eseményen az idén is képviseltetik magukat magyar művészek: augusztus 8-án Schiff András zongoraművész Mozart szonátákat ad elő, augusztus 19-én pedig Várjon Dénes működik közre zongorán az Ensemble Wien-Berlin koncertjén.
/>
...vagy inkább egy Wagner-opera?/>
/>
/>A bajorországi Bayreuth-ban augusztus 28-ig tart a Wagner Fesztivál, ahol minden este felcsendül a német zeneszerző egy operája, többek között a Bolygó hollandi, Tristan és Izolda, a Walkür, a Siegfried, A Rajna kincse, a Nibelung gyűrűje és Az istenek alkonya.
/>
/>Edinburgh és a Fringe
/>
/>A skóciai Edinburgh-ban augusztus 13-án kezdődik és szeptember 3-ig tart az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál, amelyen az utcai komédiáktól az operáig, a hagyományos előadásoktól a megbotránkoztató performanszokig minden megtalálható.
/>
/>Itt is találkozhatnak az érdeklődők magyar művészekkel: Mozart Varázsfuvolájának futurisztikus adaptációjában Miklósa Erika alakítja az Éj királynőjét augusztus 31-én és szeptember 2-án. Augusztus 23-án Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar játszik Bartók és Sztravinszkij műveket, Schiff András Beethoven szonátákból összeállított zongoraestjére pedig augusztus 14-én kerül sor.
/>
/>A Nemzetközi Fesztivállal párhuzamosan rendezik az Edinburgh-i Fringe Fesztivált augusztus 16-a és 28-a között, melynek magyar változata idén a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütált nagy sikerrel.
/>
/>Az ötletadó fesztiválon tavaly csaknem 27 ezer performanszt és 1800 előadást mutattak be, ami minden idők legnagyobb rendezvényének számított, és az előzetes várakozás szerint ez a rekord az idén is meg fog dőlni.
/>
/>Pozsony, Varsó, Ljubjana, Zágráb
/>
/>Pozsonyban augusztus 10. és 20. között rendezik meg a Viva Musica! komolyzenei fesztivált, ahol Mozart és Vivaldi, valamint a 19. századi klasszikus zeneszerzők darabjai mellett Gershwin szerzeményei is elhangzanak.
/>
/>Lengyelországban augusztus 15-én kezdődik a Krakkói Régizene Fesztivál. Itt augusztus 23-án fellép Roby Lakatos is, aki többek közt Hubay, Kodály és Liszt művekkel is szórakoztatja a közönséget.
/>
/>Szlovéniában a Festival Ljubjana keretei között Verdi és Csajkovszkij művek csendülnek fel, míg Zágrábban szeptember 31-ig tart a 39. Nemzetközi Bábfesztivál, ahol az utcákon és a színházakban húsz bábcsoport szórakoztatja a közönséget.