eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát szomszédai

Humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát európai uniós szomszédai az influenzajárvány elleni küzdelemben, Magyarország 10 ezer adag védőoltással siet a szomszédos ország segítségére.

Az ukrán külügyminisztérium honlapjának vasárnapi közlése szerint a tárca mellett működő operatív törzshöz megérkeztek az első válaszok arra a kérésre, amelyet Petro Porosenko miniszter a napokban intézett a szomszédos országokhoz, hogy nyújtsanak rendkívüli humanitárius segélyt Ukrajnának a járvány terjedésének megállításához.

A többi között Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Románia kormányai döntöttek úgy, hogy humanitárius segéllyel támogatják Ukrajnát a járvány következményeinek felszámolásában és a kór terjedésének megakadályozásában.

Az internetes oldal közlése szerint Szlovákia kormánya 200 ezer egészségügyi maszkot küld Ukrajnába, ami megfelel az ottani tartalékok felének, míg a magyar hatóságok jelezték, hogy készek 10 ezer adag antivirális védőoltásból álló segélyszállítmányt útnak indítani, Románia pedig egészségügyi maszkokat juttat szomszédjának.

A nyugat-ukrajnai Lembergbe (Lvivbe) már megérkezett az egészségügyi maszkokból, védőálarcokból, védőruhákból, speciális védőszemüvegekből és a Tamiflu nevű gyógyszerből álló első lengyel segélyszállítmány.

Az ukrán kormány - a honlapján vasárnap közzétett rendeletében - utasította az országos vámhatóságot, hogy a határátkelőhelyeken gyorsított eljárásban vámkezeljék az országba érkező humanitárius szállítmányokat, amelyek a H1N1 vírus terjedésének megakadályozását szolgálják.

Az ukrán egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adatai szerint az országban a légúti fertőzéses és influenzás betegek száma megközelíti a 185 ezret, közülük több mint hétezret kezelnek kórházakban, és a járvány halálos áldozatainak száma elérte az 53-at.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×