Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát szomszédai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát európai uniós szomszédai az influenzajárvány elleni küzdelemben, Magyarország 10 ezer adag védőoltással siet a szomszédos ország segítségére.

Az ukrán külügyminisztérium honlapjának vasárnapi közlése szerint a tárca mellett működő operatív törzshöz megérkeztek az első válaszok arra a kérésre, amelyet Petro Porosenko miniszter a napokban intézett a szomszédos országokhoz, hogy nyújtsanak rendkívüli humanitárius segélyt Ukrajnának a járvány terjedésének megállításához.

A többi között Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Románia kormányai döntöttek úgy, hogy humanitárius segéllyel támogatják Ukrajnát a járvány következményeinek felszámolásában és a kór terjedésének megakadályozásában.

Az internetes oldal közlése szerint Szlovákia kormánya 200 ezer egészségügyi maszkot küld Ukrajnába, ami megfelel az ottani tartalékok felének, míg a magyar hatóságok jelezték, hogy készek 10 ezer adag antivirális védőoltásból álló segélyszállítmányt útnak indítani, Románia pedig egészségügyi maszkokat juttat szomszédjának.

A nyugat-ukrajnai Lembergbe (Lvivbe) már megérkezett az egészségügyi maszkokból, védőálarcokból, védőruhákból, speciális védőszemüvegekből és a Tamiflu nevű gyógyszerből álló első lengyel segélyszállítmány.

Az ukrán kormány - a honlapján vasárnap közzétett rendeletében - utasította az országos vámhatóságot, hogy a határátkelőhelyeken gyorsított eljárásban vámkezeljék az országba érkező humanitárius szállítmányokat, amelyek a H1N1 vírus terjedésének megakadályozását szolgálják.

Az ukrán egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adatai szerint az országban a légúti fertőzéses és influenzás betegek száma megközelíti a 185 ezret, közülük több mint hétezret kezelnek kórházakban, és a járvány halálos áldozatainak száma elérte az 53-at.