eur:
391.09
usd:
366.14
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Terrorkísérlet Londonban: három bűnös már van

Egy londoni bíróság bűnösnek találta terrorkísérlet vádjában azt a három férfit, akit a 2005 júliusában elkövetett támadás után fogtak el. A külföldi származású robbantók a július 7-ei merényletek után két héttel akartak terrorcselekményeket végrehajtani.

A képsorok annak idején bejárták a világot. Két héttel a több mint 50 halálos áldozatot követelő londoni robbantások után valakik ismét gyilkolni akartak, de a pokolgépek nem léptek működésbe.

A támadók arcát először a biztonsági kamerák felvételeiből ismerhették meg a tévénézők, majd élőben láthatták, ahogy egy londoni lakásból kezüket a fejük felett tartó férfiakat parancsol ki a rendőrség.

Muktar Szaid Ibrahim, Jasszir Omar és Ramzi Mohammed és még három másik vádlott azt állította, hogy a három szerkezet nem igazi pokolgép volt, és az iraki háború ellen akartak tiltakozni.

A hat vádlott közül az esküdtszék hármat egyöntetűen bűnösnek mondott ki.

Az ügyészek szerint a július 7-ei bombákhoz hasonló hidrogén-peroxid elegyet tartalmazó pokolgépek - több tucat ember halálát okozhatták volna a brit fővárosban.

A rendőrség 18 ezer órát töltött el a biztonsági kamerák felvételeinek vizsgálatával, és hétórányi anyagot bizonyítékként használtak fel a perben.

Kiderült ugyanakkor, hogy a terrortámadás terve már jóval a július hetedikei, egy másik sejt által végrehajtott akció előtt készen állt.

Ez arra utal, hogy Nagy-Britanniában több, egymástól független sejt is robbantásokat készített elő.

Csak a szerencsén múlt, hogy a pokolgépek nem léptek működésbe, mint ahogy szerencse volt az is, hogy a nemrégen, londoni autókba rejtett robbanószerkezetek nem okoztak pusztítást.

Közben a brit hatóságok vádat emeltek egy iraki orvos ellen, aki szerintük részt vett az mostani londoni támadásokban, és benne ült abban a dzsipben is, amelyet a glasgow-i reptéren akartak felrobbantani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×