eur:
391
usd:
366.15
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Alvásmegvonás, agresszív módszerek engedélyezettek

Az amerikai elnök aláírta a terrorizmussal gyanúsított személyek elleni eljárásról szóló törvényt - ennek értelmében nem szabad kegyetlen eszközökkel vallatni a foglyokat. Ám hogy ez pontosan mit jelent, arra nem tér ki a dokumentum. George Bush-t nem csak az ellenzék és a jogvédő szervezetek támadták emiatt, hanem saját, konzervatív pártja is bírálatokat fogalmazott meg.

Kínozni tilos, de agresszív módszereket alkalmazhatnak a terrorizmussal gyanúsítottak ellen az Egyesült Államokban. Az erről szóló törvényt kedden írta alá az amerikai elnök. George Bush azt mondta: az új szabályozás a terrorizmus elleni harc egyik legfontosabb törvénye.

Mint fogalmazott: a jogszabály amerikaiak életét fogja megmenteni. Visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a terroristagyanús személyeket a gyakorlatban mégis csak lehetne kínozni. A dokumentum szerint tilos a kegyetlen és szokatlan büntetések alkalmazása, de hogy a gyakorlatban ez mit jelent, arra nem tér ki az írás.

Az biztos, hogy például alvásmegvonást alkalmazhatnak. A törvény fölhatalmazza az elnököt, hogy személyesen döntse el mely kihallgatási módszerek az elfogadhatóak - figyelembe véve a nemzetközi jogot. Változás az is, hogy a gyanúsítottak ellen nem polgári, hanem katonai törvényszék járjon el. A dokumentum nem írja elő, hogy minden fogvatartottnak biztosítani kell az ügyvédet. Bush elnök ugyanakkor szabályos, jogszerű ítélkezést ígért mindenkinek.

És hogy kik tartozhatnak a gyanúsítottak közé? Bárki, aki a gyanú szerint fegyverrel, pénzzel, vagy egyéb, a törvény által nem meghatározott módon segíti a terrorista csoportokat.

Bush elnököt még saját, konzervatív pártjából is hevesen bírálták az új szabályozás miatt. Ennek hatására ugyan kicsit átdolgozták a szöveget, de az továbbra is elfogadhatatlan az ellenzéknek, illetve a jogvédő szervezeteknek. Utóbbiak szerint a kihallgatásokhoz hatóságok túl nagy szabadságot kapnak. Az elnök szerint ugyanakkor a törvény szelleme megfelel az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×